четвер, 21 серпня 2008 16:14

Як краще кидати палити

Як краще кидати палити
Люди, що кидають палити "в пориві хвилини", частіше успішно позбавляються від шкідливої звички на триваліший термін, ніж ті, хто планує це заздалегідь, говорять учені.

Майже дві третини курців, які спонтанно намагалися кинути палити, все ще не палили через півроку після цього імпульсивного рішення, в порівнянні з 42% від числа тих, хто планував зав"язати заздалегідь.

Таким чином, вірогідність того, що ті, хто ухвалили таке рішення раптово все ще не палитимуть через півроку і в подальші п"ять років, в два рази вище.

У дослідженні, яке проводилося за підтримки Британського товариства досліджень ракових захворювань, було задіяно 918 курців, які сказали, що намагалися кинути палити принаймні один раз, і 996 колишніх курців.

В результаті дослідження було встановлено, що майже половина з цих спроб були раптовими. Якщо курці планували кинути палити, тимчасові рамки варіювалися від "трохи пізніше того ж дня" до "через декілька місяців".

Роберт Вест, професор медичної психології, з Університетського коледжу Лондона, який проаналізував результати дослідження, пише в Британському медичному журналі (BritishMedicalJournal), що ці результати можуть пояснюватися "теорією катастроф". Це математична теорія, згідно з якою, якщо в системі накопичилася напруга, будь-яка незначна подія може спровокувати катастрофу.

"Ми припускаємо, що переконання, минулий досвід і нинішня ситуація викликають різні рівні мотивації напруги, за наявності якої навіть невеликі "зачіпки" можуть привести до того, що людина кине палити".

Професор Вест сказав вчора, що ці результати не означають, що курці у жодному випадку не повинні будувати планів, що стосуються відмови від цієї поганої звички.

"Проте це допомагає зрозуміти дещо в душевному стані курця, який хоче кинути шкідливу звичку. Незадоволеність своєю звичкою викликає певну напругу", - говорить він.

"Напруга створюється за рахунок законодавства, що обмежує куріння, підвищення цін і попереджень про шкоду для здоров"я. Проте ми також повинні заповнити світ курця "гачками", типу коротких рекламних роликів проти куріння, що закликають курців зробити негайні дії, якщо вони готові кинути палити", повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «Як краще кидати палити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі