четвер, 18 вересня 2008 08:34

Як компютер впливає на вагу людини

Напружена інтелектуальна робота, особливо за комп`ютером, прискорює обмін речовин, примушуючи людей споживати дуже багато енергії і худнути. Такий висновок зробили учені з Університету Лаваля (Канада).

Керівник дослідження доктор Анджело Трамблей виміряв обмін речовин 14 випробовуваних після різних видів діяльності - відпочинку, читання і переказу тексту, роботи за комп`ютером. Виявилось, що за 1,5 години заучування тексту організм студентів витратив на 200 ккал більше, ніж за 90 хвилин байдикування, а комп`ютерні тести "виснажили" учасників на 250 калорій понад норму.

Проте після напруженої роботи учасники з`їли значно більше, ніж після відпочинку. Зразки крові, узяті у студентів в розпал мозкового штурму, показали різкий спад рівня глюкози в крові - джерела живлення для кліток мозку, що, на думку ученого Жан-Філіппа Шапю, і стало головною причиною підвищення апетиту на 25-30%, спровокувавши випробовуваних з`їсти більше за калорійну солодку їжу, щоб заповнити запаси глюкози.

"При інтенсивній роботі мозок споживає більше глюкози, проте чашки солодкого чаю буде цілком досить, щоб підтримати клітини мозку, - розповів кандидат медичних наук, доцент кафедри біохімії РГМУ Микола Адріанов. - Тим часом організм людини, що одержав сигнал від мозку про недолік ресурсів, схильний "перестрахуватися", примушуючи нас після розумової напруги інстинктивно об`їдатися".

У зв`язку з цим дієтологи зробили висновок, що хоча інтелектуальна діяльність, особливо за комп`ютером, і примушує людину витрачати багато калорій, апетит, що розігрався після роботи, спонукає зголоднілого інтелектуала добирати енергію за рахунок шоколадок і булочок, що і стає головною перешкодою на шляху збереження ідеальної форми за комп`ютером.

А якщо ж утримуватися від "шкідливої" їжі, то людина цілком може і схуднути. Правда, такий спосіб скидання ваги завжди загрожує проблемами із здоров`ям, оскільки величезне навантаження на клітки і судини мозку провокує нейродегенерацію і захворювання нервової системи. "Отже, не дивлячись на збільшений апетит, від інтелектуальних навантажень людина скоріше схудне, ніж поздоровішає", - вважає кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Інституту біології розвитку РАН Олександр Ревіщин, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Як компютер впливає на вагу людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі