субота, 19 квітня 2008 12:26

Як, коли і навіщо проводити очищення організму

Методики очищення організму нині дуже популярні. Їх пропонують центри народної медицини і державні клініки. Але сліпо слідуючи новим віянням, ми не завжди усвідомлюємо, чи дійсно нам це потрібно.

"Коли в будинку накопичується бруд, ми робимо прибирання, відповідно, і організм, що засмітився, вимагає чищення" - так аргументують свої дії прихильники цих маніпуляцій. Офіційна медицина, навпаки, вважає, що тіло людини - не стічна труба, яку можна очищати коли надумається, а система, що сама регулюється і здатна поклопотатися про сама себе. І для того, щоб якось розібратися в цих питаннях, звернемося за інформацією до історії.

У Стародавній Русі, як відомо, існували дієві способи очищення організму - пости. Впродовж всього цього часу необхідно було слідувати певній системі харчування, що виключає м"ясо, яйця, молоко і інші продукти тваринного походження.

Були у наших предків і аналоги сучасних експрес-чищень. До них, перш за все, можна віднести лазню в кращому розумінні цього слова. Отже сама ідея очищення організму існувала відвіку і не є чимось новим і невідомим для нас.

Очищення бувають різні.

Очищення можна проводити по-різному. Напевно багато хто з нас чув про систему роздільного харчування Шелтона або голодування за Брегом, різних процедурах за Малаховим. Всі вони відносяться до методик очищення організму, але окрім їх розділення за вузькими напрямами (печінка, кров, кишечник і т. п.), існує і інша класифікація: експрес-чищення (або ударна) і м"яка.

Ударна - вже в самій назві мається на увазі комплекс процедур, які зазвичай займають від декількох годин до діб. Наприклад, вживання великої дози рослинного масла і лимонного соку (при чищенні печінки) плюс клізма або добре відома методика очищення "тюбаж" (випивається жовчогінний відвар з рослинним маслом і кладеться тепла грілка на область жовчного міхура).

Такі експрес-чищення є свого роду шоковою терапією і призводять до сильного стресу всіх систем і мобілізують захисні сили людини. Але вони небезпечні тим, що організм може не справитися з навантаженням і з"являться інші проблеми. Так, почавши чистити печінку, ти через якийсь час відчуєш болі в нирках. І це недивно, адже робота всіх органів тісно взаємозв"язана. Тому подібні експерименти мають ряд протипоказань, серед яких, - хронічні захворювання печінки, нирок і жовчного міхура, наявність каменів. Відомі випадки, коли після таких очищень людей відвезли на "швидкій", адже будь-яка ударна процедура - це сильний стрес, і для когось він може виявитися руйнівним.

М"які чищення продовжуються від 2-3-х днів до декількох місяців. Наприклад, настій хвоща або споришу п"ють замість чаю тривалий час, що дозволяє організму комплексно очиститися, не прикладаючи для цього інших зусиль. До такого роду очищенню можна віднести і деякі системи харчування і голодування.

Існують і інші ефективні методики очищення, застосовні тільки в умовах стаціонару:

* Гідроколонотерапія, або промивання кишечнику. Перше устаткування для цих цілей було розроблене в США ще в 20-30-х роках минулого століття. У нас же воно заполонило клініки і здравниці тільки років 10 тому. Вся процедура займає близько 45 хвилин. Полягає в тому, що одноразовий наконечник, сполучений з апаратом за допомогою шланга, вводять в пряму кишку. По ньому подається певна кількість нагрітої води. Заповнюючи кишечник, рідина під тиском виносить калові маси по трубках. При необхідності таке очищення можна проводити з мінеральною водою або відваром трав. Досвід показує: для досягнення максимального ефекту їх необхідно зробити 4, а краще 6-7.

Що це дає: Після сеансу стінки кишечнику здатні всмоктувати набагато більше живильних речовин. Крім того, поліпшується стан шкіри, вирішується проблема із замками, алергією, розладами шлунково-кишкового тракту. Виникає відчуття легкості.

* Дуоденальне зондування, або очищення жовчного міхура, - це метод, застосовують при захворюваннях жовчного міхура і жовчовивідних шляхів з діагностичною і лікувальною цілями. Для цього в дванадцятипалу кишку вводять зонд і роблять забір її вмісту. Процедура показана для промивання жовчних шляхів при дискінезіях і погіршенні роботи жовчного міхура.

Що це дає: Дозволяє зменшити застійні процеси в жовчних шляхах і, отже, попередити прогрес запалення і утворення каменів.

* Плазмаферез, або очищення крові. Під час цієї процедури у пацієнта спочатку беруть певну кількість крові, яку піддають обробці на центрифузі, потім з неї видаляють плазму і повертають в організм.

Що це дає: Відбувається видалення з плазмою крові токсинів, що знаходяться в ній, шлаків, отрут, субстратів порушеного імунітету, патогенних мікроорганізмів. Цей метод показаний при алергії, судинних і шкірних захворюваннях, алкогольній інтоксикації і ін.

Суспензія все "за і проти"

Для початку чіткого визнач, чи дійсно тобі потрібне очищення організму. Якщо ти ведеш здоровий спосіб життя, правильно харчуєшся, займаєшся спортом і стежиш за собою, то у тебе немає такої необхідності. Адже при тій же гідроколонотерапії вимивається маса корисних речовин, порушується мікрофлора, яку ніяким "штучним заселенням" швидко не відновиш. Крім того, часте звернення до цієї процедури приводить кінець кінцем до хронічних замків, оскільки стінки товстої кишки просто атрофуються і "забувають", як їм скорочуватися. І найголовніше - немає жодного наукового дослідження, яке б рекомендувало ту ж саму гідроколонотерапію. Це чисто комерційна процедура.

Можна перерахувати масу доказів на користь теорії, яка відкидає різні очисні методики, - вирішувати у будь-якому випадку, звичайно ж, тобі. Головне запам"ятай, що всі процедури необхідно проводити тільки після консультації з лікарем і під його спостереженням, повідомляє Prevention.

Зараз ви читаєте новину «Як, коли і навіщо проводити очищення організму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі