середа, 09 квітня 2008 13:09

Як боротися з неприємним запахом з рота

Бактерії Solobacterium moorei, що живуть на поверхні язика, є основною причиною халітоза - поганого запаху з рота. До такого висновку прийшли учені з Університету Буффало (штат Нью-Йорк), що представили свою доповідь на щорічних зборах Американської асоціації стоматологічних досліджень в Далласі.

Фахівці під керівництвом Бетсі Кларк вивчали стан порожнини рота у 21 пацієнта з халітозом і 36 чоловік, що не страждали на це захворювання (група контролю). У добровольців досліджували зскрібок з поверхні язика для визначення бактерії Solobacteriummoorei. Крім того, визначалася концентрація летючих сірчаних з"єднань (зокрема, сірководня), відповідальних за неприємний запах з рота.

"Solobacteriummoorei була виявлена у 100% пацієнтів з халітозом і у 14% чоловік без халітоза", - повідомила Кларк. При цьому всі пацієнти з групи контролю, у яких була виявлена бактерія (чотири людини), страждали пародонтітом - інфекцією ясен, відзначила вона.

"Бактерії на поверхні язика виробляють погано пахнучі з"єднання і жирні кислоти. Вони відповідальні за 80-90% випадків неприємного запаху з рота", - заявила Кларк. Також невелике число випадків халітоза пов"язане із захворюванням легень або навколоносових пазух, додала учений.

Для боротьби з неприємним запахом фахівці рекомендували двічі на день чистити поверхню язика спеціальними щітками і використовувати антибактеріальну зубну пасту. Попередні дослідження показали високу ефективність такого підходу. В даний час Кларк і її колеги зайняті пошуком оптимальних антибіотиків і антисептиків, направлених проти Solobacteriummooreі, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Як боротися з неприємним запахом з рота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі