субота, 20 вересня 2008 19:22

8 способів не хворіти без щеплень і ліків

8 способів не хворіти без щеплень і ліків

Осінь - сезон простуд і загострення всіх хронічних болячок. Лікуватися всі, звичайно ж, будуть ліками. Але, є прості засоби, застосування яких може значно прискорити одужання:

Весела вдача. Дратівливість збільшує час загоєння ран. Спостереження показали, що при одних і тих же ранах, нанесених учасникам експерименту, у найбільш запальних вірогідність того, що загоєння займе більше чотирьох днів, була підвищена в 4,2 рази. При цьому не важливо, явно людина виражає своя незадоволеність або акумулює негатив у собі. Учені вважають, що справа в підвищенні рівня гормону кортизолу, який уповільнює загоєння.

Віра. Віруючі люди видужують майже удвічі швидше, і кількість ускладнень у них у декілька разів менша, ніж у атеїстів. Люди, які перенесли операцію на серці і молилися самі або за яких молилися родичі, видужували швидше. Серед них на 25% менше було смертельних випадків і післяопераційних ускладнень. При захворюваннях і травмах опорно-рухового апарату у атеїстів добрі результати досягалися в середньому на 18-22-у добу від початку лікування, а у віруючих - на 9-12-у добу. З 300 атеїстів післяопераційні ускладнення спостерігалися у 51 людини (17%), а з 300 віруючих - у 12 пацієнтів (4%).

Колір. Колір стін або постільної білизни може позбавити від неврозів і перевтоми. Від головного болю позбавить синій. Оранжевий поліпшить роботу нирок, сечового міхура. Жовтий сприятиме детоксикації, позбавленню від набряків і целюліту, допоможе при анемії і хронічному бронхіті. Блакитною понизить тиск, утихнуть головні болі, з"явиться апетит. Зелений допоможе сердечникам, тим, хто страждає від неврозів і перевтоми.

Музика. Правильно підібрана мелодія прискорить одужання. Люди, які слухали музику після інсульту, видужували швидше: вербальна пам"ять у "меломанів" через 90 днів після інсульту поліпшувалася на 60%; у тих, хто прослуховував книги, стала кращою всього на 18%. Це навіть менше, ніж у тих, хто взагалі нічого не слухав (у них той же показник дорівнював 29%). Брамс зцілить від втоми. "Картинки з виставки" Мусоргського утихомирять в гніві, музика Чайковського понизить дратівливість. При головному болі включите полонез Огинського, при мігрені - "Весняну пісню" Мендельсона, "Гуморески" Дворжака, "Американець в Парижі" Гершвіна. Сюїта "Пер Гюнт" Гріга нормалізує сон; тиск в норму приведе "Весільний марш" Мендельсона.

Сон. Денний сон прискорює одужання, сприяє якнайшвидшому загоєнню ран, зрощенню переломів. Уві сні людина видужує, адже недаремно одна з основних його функцій - відновна. Сон дозволяє виправити пошкодження організму, у тому числі і на клітинному рівні, настроює імунну систему на активну роботу. При недосипанні збільшується викид гормону стресу кортизолу і сповільнюється одужання.

Сміх. Смішливим людям потрібна менша кількість ліків, і в лікарні вони проводять менше часу. Дослідники виявили, що 10 хвилин сміху можуть дати пацієнтові додаткових дві години сну без болю. Сміх знижує рівень гормону кортизолу, який виділяється при напруженні і зменшує чутливість до болю. Півгодини сміху в день благотворного вплинуть на артеріальний тиск і зменшать вірогідність серцевого нападу. У деяких країнах навіть створені асоціації лікувального гумору, а в лікарнях працюють лікарняні клоуни. З"явилося навіть таке поняття - терапевтичний гумор.

Квіти. Виділяють фітонциди, що нищять хвороботворні мікроби в приміщенні. Краще всього очистять повітря хлорофітум, плющ і спатіфіллум. Столітник (алое) взагалі знижує кількість шкідливих мікробів майже в 4 рази. Протигрибковими властивостями (зменшують кількість цвілевих грибків в повітрі) володіють фікус, лавр, плющ, лимон, мирт. Герань знімає депресію і покращує зір.

Обстановка. На швидкість одужання впливають красивий вид з вікна, затишна обстановка. Охолоджені подушки допомагають швидко і міцно заснути. Акваріум з рибками знижує напруження. Спілкування з тваринами сприяє швидшому одужанню, повідомляє Newsland

Зараз ви читаєте новину «8 способів не хворіти без щеплень і ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі