неділя, 06 липня 2008 14:32

8 правил знайомства з діловими партнерами

8 правил знайомства з діловими партнерами
Соціальні навики, можливо, найважливіші здібності, які можуть знадобитися людині в житті. Люди - соціальні істоти і відсутність хороших навиків спілкування може призвести до самотності. Під час вітання ми фокусуємося на своєму збентеженні, замість того, щоб задуматися про те, що нові знайомства можуть подарувати нам зустріч з майбутніми друзями чи діловими партнерами. Втім, соціальні навики піддаються тренуванню. Найважливіше - навчитися робити перший крок. Журнал Forbes пропонує 8 простих порад на цю тему, повідомляє newsland.ru.

1. Встановіть зоровий контакт
Перший крок - ключ до успіху. Відсутність упевненості в собі і тривожний вираз обличчя не підвищать ваші ставки (якщо ви, звичайно, не Вуді Аллен). Кращий спосіб здаватися упевненою людиною (навіть якщо ви нею не є) - першим встановити зоровий контакт з майбутнім співбесідником, супроводжує його теплою (але не підлесливою!) усмішкою.

2. Знайдіть знайомі риси
Якщо ви відчуваєте стрес перед тим, як представитися незнайомцеві, спробуйте піти на невелику хитрість. Уважно вдивіться в нього і спробуйте відшукати знайомі риси. Можливо, його усмішка схожа на усмішку вашого кращого друга, або колір волосся точнісінько, як у вашої матері. Сфокусувавши увагу на схожих рисах, ви непомітно для самого себе розслабитеся і спокійно поспілкуєтеся з незнайомою людиною.

3. Спочатку слухайте, потім говоріть
Вирішивши приєднатися до цілої групи незнайомих людей, не треба уриватися в їхнє тісне коло з грацією слона і новою темою для розмови. Краще прислухайтеся до того, про що вони говорять і в потрібний момент вставте репліку, яка допоможе розмові розвиватися і далі. Перші секунд 10 буде трохи ніяково, зате, не встигнете ви схаменутися, як потискуватимете руки новим знайомим і представлятися.

4. Обговоріть загальні проблеми
Це старе як світ правило працює скрізь, від нарад до готельних барів. Скажіть, ні до кого особливо не звертаючись, щось подібне до: "Як же набридли ці вічні пробки!" і озирніться у пошуках підтримки. Який-небудь товариш по нещастю обов"язково відгукнеться, підтримає розмову про завантаженість доріг, і ось вже через півгодини ви базікатимете про те і про це, як ні в чому не бувало.

5. Поступіться ініціативою
Багато хто не може почати розмову, побоюючись того, що їхня ініціатива буде прийнята за агресивність. Запобігти такій реакції співбесідника дуже просто: перемкніть його увагу на самого себе, хай він стане центром розмови. Поставте йому питання про нього самого, зробіть комплімент. Вдалою буде фраза типу: "Прошу вибачення, де ви купили таку приголомшливу краватку?" Люди егоцентрічні, використовуйте це як перевагу для себе.

6. Сфокусуйтеся на співбесіднику
Окрім компліментів чужому егоцентризму, є ще одна перевага в перемиканні розмови на співбесідника - це розкриє вас. Коли ви фокусуєтеся на собі, ви постійно думаєте про те, що почервоніли, що у вас пітні долоні, що ви не знаєте, куди подіти руки і заїкаєтеся, відповідаючи на просте питання. Тривожний стан посилиться, і розмова відразу зайде в безвихідь. Фокусуючись на співбесіднику, ви відволікаєтеся від власних емоцій і спокійно спілкуєтеся.

7. Тренуйтеся
Пара-трійка розмов "тренувань" з друзями перед важливою нарадою або корпоративним святом не зашкодять. Планувати і проговорювати про себе те, що ви хочете сказати, допомагає концентруватися на завданні і відчути упевненість у власних силах, зробити перший крок, спілкуючись з незнайомими людьми.

8. Пам"ятаєте: ми всі в одному човні
Більшість людей, так чи інакше, дещо скуті в спілкуванні і мають підвищений рівень соціальної тривожності. Якщо тільки вашого співбесідника звуть не Джордж Клуні, він теж цілком може нервувати і відчувати себе некомфортно в товаристві незнайомих людей. Пам"ятайте, що в цьому сенсі ми всі знаходимося в одному човні: так зробіть перший крок.

Зараз ви читаєте новину «8 правил знайомства з діловими партнерами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі