середа, 20 серпня 2008 08:25

5 порад, як обмежити себе в їжі

5 порад, як обмежити себе в їжі
У своїй книзі "Бездумна їжа" професор Корнеллського університету Брайан Уонсинк досліджує психологічні механізми, які примушують людей об"їдатися.

Людський шлунок недостатньо чутливий, щоб відмітити невелику відмінність в кількості калорій, і часто не реєструє кількість з"їденого раніше, ніж через 20 хвилин після їжі. Тому люди, вирішуючи, чи не пора їм перестати їсти, звикли покладатися на зір, слух і нюх. І в результаті частого об"їдаються.

Зокрема, великі тарілки вимушують людей їсти більше.

Ось п"ять рад від професора Уонсинка, як уникнути переїдання.

1. Заховайте печиво, покладіть на видне місце морквину.
Ми їмо те, що ми бачимо. Якщо кожного разу, відкриваючи холодильник, ви упираєтеся очима в пляшку мінеральної води, ви більше думатимете про мінералку і питимете її. Тому тримайте всякі солодощі подалі, а морква і селера - на верхній полиці холодильника, туди, де ви їх бачитимете.

2. Те ж стосується роботи.
Якщо у вас на роботі лежать цукерки для відвідувачів, нехай вони лежать в непрозорій ємності. В ході одного з експериментів Уонсинк і його колега Джим Палмер встановили, що секретарки, які сидять поряд з прозорими вазами з цукерками Hershey"sKisses, з"їдають на 71% (і на 77 калорій на день) більше, ніж ті, які сидять поряд з такими ж, але білими керамічними ємностями. За рік, говорить Уонсинк, прозора ваза вам коштуватиме декількох фунтів зайвої ваги.

3. Зручність веде до вживання їжі.
Чим простіша їжа для вживання, тим більше ви її з"їсте, навіть якщо різниця складає секунди. Тому, коли перекладатимете моркву і селеру на верхню полицю, спочатку вимийте їх і поріжте - так ви з"їсте їх більше. І тримаєтеся подалі від упаковок з крекерами і печивом, які зручно розкриваються, вони роблять висококалорійне перекушування дуже легким. Залишивши таку упаковку на полиці, ви неодмінно вдастеся до обжерливості.

4. Не позбавляйтеся від доказів.
В ході ще одного експерименту Уонсинка люди з"їдали більше курячих крилець, якщо кістки негайно прибирали. Коли кістки лежать на столі, перед очима у їдців - зриме нагадування про те, скільки вони вже з"їли. Це також пояснює феномен бездонної тарілки - коли з тарілки з томатним супом, яку тайком наповнювали через трубку під столом, люди з"їдали значно більше, ніж із звичайної тарілки, звідки суп зникав. Люди дивляться, скільки залишилося в тарілці, щоб оцінити, скільки вони вже з"їли.

5. Користуйтеся своїм зором.
Оскільки вже ваш шлунок не в змозі відстежувати кількість вживаних калорій, вам залишається покладатися в основному на очі. Чим об"ємнішим їжа виглядає, тим менше її ви з"їсте. Тому суп корисний такий: кількість рідини, що міститься в ньому, дає людям відчуття насичення в той момент, коли вони дійсно наситилися, а не тоді, коли з"їдено на сотні калорій більше, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «5 порад, як обмежити себе в їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі