четвер, 22 жовтня 2015 19:01

5 найбільш незвичайних отруєнь в історії
5

Грибний соус. Четверта дружина римського імператора Клавдія I Агрипина дуже пристрасно бажала побачити на троні свого сина Нерона. І щоб це здійснилося якомога швидше, Агрипина приготувала для чоловіка грибний соус, від якого тому стало погано. Придворний лікар, бажаючи викликати блювоту, скористався пером, яке подала йому дружина імператора, попередньо змастивши перо отрутою. Після цього Клавдія I не стало.
Укол парасолькою. Жертвою за політичними переконаннями став болгарський дисидент Георгій Марков. 7 вересня 1978 він прямував на вечірній ефір в студію BBC у Лондоні. Проштовхуючись крізь натовп, він зачепився через чиюсь парасольку і відчув укол в ногу, але не надав цьому значення. Вночі письменникові стало погано, а вранці він помер. Розсекречені через багато років документи підтвердили, що Марков був отруєний залишками отрути рицину.
Отруєні рукавички. При французькому дворі багато хто славився любов'ю до отруєнь. Серед них була і французька королева Катерина Медічі. Вона привертала до себе майстрів з виготовлення духів, парфумованих рукавичок, косметики. Історики вважають, що всі ці речі зберігали в собі отрути. Таким чином вона отруїла свою суперницю на політичній арені Жанну д`Альбре. Подарунком від королеви стали отруєні рукавички.
Смерть від отруєного леза. Не всі матері можуть помиритися з перевагою невісток в очах своїх синів. Так Парісатіда, мати перського царя Артаксеркса II, незлюбила його дружину Статіру. Справедливості заради, варто відзначити, що та відчувала до своєї свекрухи взаємні почуття. Тому, під час трапез, жінки їли одні й ті ж страви в страху, що кожна з них може бути отруєна. Але свекруха виявилася хитрішою. Відрізаючи шматок для Статіри, Парісатіда використовувала сторону ножа, змащену отрутою. Для себе ж жінка перевернула ніж іншою стороною і залишилася живою.
Аква Тофана. Дружинам, яким раптом захотілося стати вдовами, на «допомогу» приходила пані Тофан. Вона продавала жінкам якусь водичку, від якої незабаром все благовірні відходили в інший світ. Ця рідина називалася «Неаполітанська водичка» або «Аква Тофан». Понад 600 людей стали жертвами отруйниці, поки один з лейб-медиків не заявив, що це отрута (у воді містився миш'як).

Історія налічує чимало випадків отруєння заради влади, грошей або з ревнощів. Алхіміки придумували все більш витончені способи, як отруїти ворога, щоб ніхто і не запідозрив.

Представляємо вам найбільш нетривіальні випадки отруєнь, що використовувалися від давнини і до наших днів.

Зараз ви читаєте новину «5 найбільш незвичайних отруєнь в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі