середа, 14 травня 2008 15:21

2 мільярди людей потерпають через нестачу вітамінів

Відповідно до доповіді, опублікованої ЮНІСЕФ, два мільярди людей на Землі не досягають свого повного розумового і психічного потенціалу через нестачу вітамінів і мінералів у харчуванні.

Важкі наслідки дефіциту мікроелементів, такі як анемія і сліпота, відомі давно, однак нові дослідження засвідчують, що й незначна нестача вітамінів і мінералів може призвести до великих проблем у розвитку організму і навіть до смерті.

Щотижня у світі не менше тисячі жінок помирають від анемії, спричиненої нестачею заліза, а нестача йоду під час вагітності стала причиною народження у світі 20 мільйонів розумово неповноцінних дітей.

Те, що ми за звичкою називаємо авітамінозом, насправді - гіповітаміноз, часткова вітамінна недостатність. Справжній авітаміноз - це глибокий і тривалий дефіцит вітамінів, внаслідок якого розвивається тяжка хвороба. Як же визначити, яких саме вітамінів бракує?

Чого бракує, підкажуть симптоми

Кровоточивість ясен. Нестача вітаміну С (у великих кількостях міститься в цитрусових, ягодах, кабачках, помідорах).

Нервозність, депресія. Потрібні вітаміни групи В, особливо В1, В5, В6, В12 (каші, риба, горіхи, бобові, печінка, яйця, молоко).

Тріщинки в куточках рота, сухість губ. Вітамін В2 (дріжджі, тверда пшениця, йогурт, молоко, сир).

Дратівливість, безсоння. Бракує вітаміну В3 (їжте побільше каш, пісного м"яса, печінки, дріжджів).

Анемія, кишкові проблеми. Врятує фолієва кислота (зелені листкові овочі, дріжджі).

Поганий зір. Допоможе вітамін А (вершкове масло, маргарин, сир, молоко, жовток, печінка, жирна риба, темно-зелені овочі, томати і морква).

Поколюють і німіють пальці ніг. Потрібна пантотенова кислота (злакові і бобові, гриби, спаржа, цвітна капуста).

Лупа, сухе волосся. Бракує біотину (яєчний жовток, волоські горіхи, субпродукти).

Шкірна сверблячка, шкірні інфекції. Вітамін А (молоко, вершкове масло і маргарин, яйця, зелені овочі).

М"язова слабкість. Вітамін Е (олія, злакові, горіхи, яйця).

Найпоширеніші міфи

Міф 1. Якщо харчуватися за збалансованою дієтою, нестачі у вітамінах не буде.

Не вірте! Навіть у наймоднішій і розрекламованій дієті можна знайти дефіцит вітамінів, що дорівнює 20 - 30%. Поповнювати його треба комплексними препаратами.

Міф 2. Якщо купити вітамінно-мінеральний комплекс в аптеці, то жодних проблем зі здоров"ям не буде.

Не забувайте, що у людей різні потреби в корисних речовинах (багато що залежить від віку, хвороб, способу життя і навіть місця проживання). Про те, яких саме вітамінів і мінералів бракує вашому організму, запитайте у свого лікаря.

Міф 3. Якщо вітамінів "перебрати", то надлишок просто вийде з організму (наприклад, через сечу).

Тривале вживання і перевищення дози може завдати шкоди організму. Наприклад, передозування вітаміну Е загрожує підвищенням артеріального тиску.

Головними життєво необхідними мікроелементами є кальцій, фосфор, магній, натрій, калій і хлор. Їх потрібно набагато більше, ніж заліза, цинку, йоду, фтору, селену та міді, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «2 мільярди людей потерпають через нестачу вітамінів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі