середа, 08 жовтня 2008 08:36

12 хвороб, які стали небезпечними в XXI столітті

Міжнародне Товариство охорони дикої природи опублікувало доповідь під назвою "Смертельна дюжина. Інфекції в епоху зміни клімату" (TheDeadlyDozen: WildlifeDiseasesintheAgeofClimateChange), в якому названо 12 недуг, які стають все більш небезпечними через процес глобального потепління.

У число найбільш небезпечних хвороб, здатних набути небачену раніше потужність або вразити нові території, увійшли: пташиний грип, лихоманка Ебола, жовта лихоманка, хвороба Лайма, лихоманка Ріфт-валлі, чума, холера, туберкульоз, бабезіоз (інфекція, що вражає в основному тварин, але також і людину) і тріпанозомоз (хвороба великої рогатої худоби, що переноситься мухами цеце). У список також занесені "червоні приливи". Їх причиною є бурхливе розмноження мікроскопічних водоростей, які додають морській воді незвичайний "кривавий" колір, Подібні явища здатні приводити до масової загибелі риб, морських тварин, птахів і важких отруєнь людей.

У доповіді передбачається, що, якщо завчасно не прийняти необхідних заходів, то медики виявляться нездатними ефективно протистояти подібним напастям. Зокрема тому, що зіткнуться з новими, могутнішими і резистентними штамами збудників і будуть вимушені боротися з невідомими ним недугами (наприклад, жителі країн з помірним кліматом страждатимуть тропічними хворобами). Це надасть негативну дію на міжнародну торгівлю, туризм і економіку в цілому - недавні спалахи подібних епідемій (наприклад, пташиного грипу) вдавалося відносно швидко локалізувати, проте нанесений ними економічний збиток був вельми значним, повідомляє WashingtonProfile.

Зараз ви читаєте новину «12 хвороб, які стали небезпечними в XXI столітті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі