середа, 09 квітня 2008 16:49

10 найкращих способів схуднути без дієт

Традиційне уявлення про схуднення складається з голодування та інтенсивні заняття спортом. Виявляється, не все так складно. Існують маленькі хитрощі, що дозволяють скидати вагу поступово, але без особливих зусиль.

Направлені ці хитрощі на те, щоб нормалізувати і навіть прискорити ваш обмін речовин, від якого багато в чому і залежить ваша вага. З віком і через неправильнехарчування обмін речовин уповільнюється, організм все гірше переробляє поживні речовини і все більше "відкладає" їх у вигляді зайвих кілограмів. Ось декілька порад тим, хто хоче привести свій метаболізм в порядок і тим самим уникнути голодних дієт.

1. Переходь на контрастні тренування

Якщо ви захоплюєтеся пробіжками чи плаванням, візьміть на замітку наступний прийом: під час занять періодично міняйте ритм. Наприклад, почніть з 5 хвилин звичайного спокійного бігу, потім "пришвидшіться" і протягом 60 секунд біжіть в півтора рази швидше звичайного. Потім знову поверніться до звичайного ритму, біжіть так ще півтори хвилини, а потім знову хвилина швидкого бігу. Для нормального результату ви повинні встигнути поміняти ритм десять разів за пробіжку. При цьому два заняття на тиждень цілком достатньо.

У чому ж хитрість? Річ у тому, що завдяки такому режиму ви поглинатимете більше кисню, і, відповідно, ваш організм спалюватиме енергію ефективніше, пояснює доктор Марк Хайман, автор книги про обмін речовин. Ще один плюс контрастного тренування в тому, що ви можете скоротити своє заняття за часом - приблизно в півтора рази в порівнянні із звичайним тренуванням, - а результат буде таким же.

2. Не забувай про омега-3 кислоти

На цих речовинах медики в буквальному розумінні збожеволіли останнім часом. І не випадково: для нас вони життєво необхідні, і проте отримуємо ми їх мало. Вони містяться в рибі (особливо в лососеві, оселедцеві і тунцеві), льняному маслі і волоських горіхах, а ці продукти ми, погодьтеся, вживаємо не так часто, як хотілося б.

Проте, якщо збираєтеся підтримувати свій організм в тонусі до старості, доведеться розщедритися. Жирні кислоти омега-3 беруть участь в регуляції рівня цукру в крові і перешкоджають виробленню гормону лептина, від кількості якого залежить швидкість спалювання жиру. Денна нома кислот складає від 1000 до 2000 міліграма, і досягти її можна не тільки за допомогою їжі, але і за допомогою спеціальних пігулок і Бадів, яких на аптечних полицях зараз повно.

3. Накачай мускулатуру

Багато завзятих дієтиків бояться розробляти мускулатуру, тому що м"язова маса, мовляв, багато важить. Проте, якщо ви не жокей і не гонщик, турбуватися про це вам нічого. Пара килогармів понад вашу звичайну вагу не порівняються з ефектом - адже при русі (і навіть без нього) наші м"язи спалюють набагато більше енергії, ніж жирові або будь-які інші тканини. По середніх розрахунках, жінці після 30 досить два тренування по півгодини на тиждень, щоб за чотири місяці підвищити свою добову норму калорій на 100. За 8 місяців, відповідно, - на 200, і так далі. Причому ефект "підвищеного спалювання" зберігається не тільки в дні тренувань.

4. Переходь на зелений чай

Виявилось, що цей напій, улюблений прихильниками здорового способу життя за наявність в ньому антиоксидантів, ще і містить такий активний елемент, як катехін. А він у свою чергу сприяє нормалізації обміну речовин. Дієтологи давно відмітили, що вживання зеленого чаю допомагає тим, хто худне, і, як з"ясували біохіміки, такий ефект триває і після вживання напою. Правда щоб привчити свій організм до активнішої переробки жиру в енергію, доведеться випивати аж по 5 чашок чаю на день. Але швидке літо - в спеці холодний зелений чай відмінно втамує спрагу, а заразом дозволить вам збільшити свою добову норму харчування на 90 ккал за пару місяців.

5. Не голодуй!

Така оборотна сторона будь-якої дієти - якщо ви їсте мало впродовж довгого часу, організм "вирішує", що настали голодні часи, і починає не переробляти, а, навпаки, зберігати всі живильні речовини - у вигляді жирку, природно. Тому, якщо ви все-таки зважилися а строгу дієту, старайтеся, щоб кількість споживаних вами калорій не була нижча 1000-1500 на добу.

6. Натискай на сніданок

Перша їжа за день повинна бути найщільнішою і живильною. Найкращий варіант - омлет з шинкою і овочами плюс скибочка хліба і стакан чаю. Така кількість білка і вуглеводу з самого ранку дасть хороший поштовх вашому метаболізму і змусить організм ефективно працювати протягом доби. За даними Національної асоціації по контролю ваги США, 78% людей, не страждаючих від зайвих кіло, добре і регулярно снідають.

7. Харчуйся рівномірно

Мало кому з нас вдається чітке по три рази на день - хтось не встигає поснідати, хтось пропускає обід, щоб раніше втекти з роботи, а хтось терпить весь день, а до вечора влаштовує собі царську вечерю. Проте лікарі радять регулярно і, головне, рівномірно. Приймати їжу треба не менше 6 разів на день і при цьому стежити за тим, щоб кожна порція містила рівну кількість калорій. Так ви уникнете стрибків цукру і інсуліну і тим самим нормалізуєте свій обмін речовин.

8. Уникай транс-жирів

Таку назву носять гідрогенеровані жири, часто використовувані для приготування напівфабрикатів і навіть страв в ресторанах і кафе. Більшість фахівців з харчування давно поставили на цьому продукті хрест, а деякі міста законодавчо заборонили їх використання, як що шкодять здоров"ю людини. Як довели американські учені, споживання транс-жирів підвищує ризик серцево-судинних захворювань. А крім того, стверджує доктор Хайман, притупляє здатність організму переробляти жир в енергію. Додатково транс-жири загрожують розвитку синдрому резистентності до інсуліну, що також ведуть до ожиріння.

9. Вибирай натуральне

Слово "пестициди" настільки приїлося вуху, що вже нікого не лякає. Так от, привід злякатися є: всі токсини, які ви поглинаєте разом з їжею, осідають у вашій щитовидній залозі і уповільнюють обмін речовин. Отже якщо у вас є можливість харчуватися продуктами, вирощеними без всяких добавок і хімічних премудрощів, використовуйте її. Звичайно, на прилавках магазинів і ринків важко зрозуміти, які яблучка "гидотою поливали", а які ні, тому кращий варіант для того, хто мріє не товстіти, - це такі перевірені джерела, як власна грядка.

10. Заміни вуглеводи білками

Зі всіх речовин, що отримуються нашим організмом, білки переробляються найповільніше. Тобто хороша порція омлету набагато краще вгамує голод, ніж шматок торта, хоча по калоріях ці блюда рівносильні. Крім того, на переварювання білка організм витрачає більше сил, а отже, і більше енергії, чим на переробку жирів і вуглеводів. Не випадково одне з недавніх досліджень Університета Пердью показало, що білкова дієта - найефективніша для бажаючих схуднути.

За матеріалами TheHealthMagazine

Зараз ви читаєте новину «10 найкращих способів схуднути без дієт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі