вівторок, 27 листопада 2018 02:24

10 історичних місць, які зникнуть зі зміною клімату
54

1. Венеція
Фото: unian.net
1. Венеція
1. Венеція. Деякі вчені пророкують, що Венеція може стати непридатною для життя вже в 2028 році.
1. Венеція. Деякі вчені пророкують, що Венеція може стати непридатною для життя вже в 2028 році.
1. Венеція. Деякі вчені пророкують, що Венеція може стати непридатною для життя вже в 2028 році.

Глобальне потепління змінює клімат планети. Льодовики тануть, підвищується рівень Світового океану, вода стає тепліше.

Деякі історичні місця можуть зникнути вже в найближчі десятиліття, розповідає УНІАН.

1. Венеція. Щорічно Венеція опускається під воду на 4 міліметри, і місцеві звикли, що місто затоплює. Повені трапляються, коли вода піднімається вище 109 см.

У минулому тисячолітті рівень Середземного моря піднявся на 30 сантиметрів, тоді як в наступному столітті, як очікується, збільшиться втричі. Такі зміни пов'язані зі збільшенням обсягу вуглекислого газу в атмосфері.

Деякі вчені пророкують, що Венеція може стати непридатною для життя вже в 2028 році.

2. Мертве море. Нижча точка Землі стає все нижче. Щороку рівень води в Мертвому морі падає на 1 метр, так що до 2050 воно може висохнути повністю.

Це унікальна екосистема і чутливий барометр стану навколишнього середовища. Головна причина його висихання в тому, що воду з впадаючої в нього річки Йордан і інших приток використовують для потреб сусідніх держав, зрошення полів і промислової розробки мінералів. Таким чином, море не встигає наповнюватися і скорочується в розмірах.

3. Ліса Амазонки. "Легені" планети, крім масової вирубки для сільського господарства і видобутку сировини, страждають від кліматичних змін. Дослідники стверджують, що регіону загрожує посуха. Ліси Амазонки регулюють клімат, без них ефект глобального потепління збільшиться.

Всього лише 50 років тому тропічні ліси становили 15% поверхні Землі. Сьогодні їх площа скоротилася до 6%. У комплексі зі шкодою від зміни клімату діяльність людини може привести до зникнення найбільших тропічних лісів на планеті. За підрахунками кліматологів, до 2030 року ми втратимо 90% з них.

4. Мумбай, Індія.

Мумбай, найбільш густонаселений район Індії, повільно йде під воду. Частина міста знаходиться під загрозою затоплення, так як опустилася нижче рівня моря. Небезпека тільки зростає: рівень води в середньому піднімається на 3 міліметри в рік, а це вдвічі швидше, ніж в минулому столітті.

Затоплення таких мегаполісів, як Мумбай, викличе масове переселення "кліматичних біженців".

Вчені прогнозують збільшення природних катаклізмів на 46% до кінця цього століття. Урагани, тайфуни і повені будуть накривати Мумбай в десятки разів частіше і сильніше, ніж зараз. Місто просто не зможе відновитися від наслідків.

5. Великий бар'єрний риф. Це найбільша жива структура на планеті з тисячами унікальних видів морських тварин, риб і коралів. Днопоглиблювальні роботи і глобальне потепління гублять рифи. Деякі частини цієї системи вже неможливо врятувати: до 83% коралів північній частині рифу вмирають або вже мертві.

Великий бар'єрний риф уже назавжди втратив 50% коралів.

Унікальне місце віком 25 мільйонів років, для створення якого природі знадобилося 8000 років, зовсім скоро може зникнути. Якщо зміну клімату вдасться повернути назад, то корали відновляться самі. Але якщо ж процес не зупинити, їх може не стати вже через 20-30 років.

6. Льодовики Патагонії. Аргентина. Одне з найкрасивіших місць на планеті може зазнати кардинальних змін в результаті зміни клімату. Більшість з 50 льодовиків Патагонії зникають через підвищення температури і зниження кількості опадів. Це погані новини для людей і тварин, оскільки Південний Патагонський крижаний покрив є третім за величиною резервуаром прісної води в світі.

За підрахунками вчених, з 1995 по 2000 рік через танення Патагонських льодовиків рівень моря підвищився на 0,105 ± 0,011 мм / рік.

Сьогодні майбутнє льодового поля Патагонії залежить не стільки від життєдіяльності людей, скільки від зміни клімату. З 50 льодовиків Південного Патагонского льодового поля 46 вже тануть і відступають зі свого звичного місця, і лише один залишається стабільним.

7. Велика Китайська стіна. Величезна споруда, створена людиною, простояла більше двох тисяч років. Теж може бути зруйнованою через глобальне потепління. Через температурні перепади і природну ерозію Велика Китайська стіна вже зруйнувалася на 2/3, а через 20 років і зовсім може перетворитися на руїни.

Велика частина стіни сильно занепала, зруйнувалася і вимагає негайного ремонту. Фахівці прийшли до висновку, що ремонт необхідний для 89,5% протяжності Великої китайської стіни. Найбільш швидко руйнується розташована в провінції Ганьсу 60-кілометрова ділянка, побудована між 206 і 220 роками нашої ери в епоху правління династії Хань.

8. Мальдіви. Маленька острівна країна, розташована в Індійському океані. Це найбільш низько розташована держава. Середня висота островів складає всього півтора метра від рівня моря. Незабаром країну і її 400 тис. жителів може бути змито зростаючим рівнем Світового океану. За даними фахівців ООН, Мальдіви стануть однією з перших країн, чиє населення виявиться кліматичними біженцями.

9. Еверглейдс, Флорида, США. Підйом рівня моря, потепління океану, проникнення солоної води в прісну загрожують сьогодні національному парку Еверглейдс. Це унікальна екосистема, яка знаходиться в штаті Флорида і є природним регіоном тропічних боліт. Місцевість забезпечує середовище проживання численних видів флори і фауни, включаючи рідкісний вид флоридської пуми.

Еверглейдс є домом для вражаючої безлічі дикої природи, від алігаторів до лисих орлів і чорних ведмедів. У парку налічується 36 видів тварин, що знаходяться на межі вимирання, серед них американський алігатор, флоридська пантера, вест-індський ламантин. Тут мешкає 300 видів птахів,

На жаль, підняття рівня води, нагрівання океану вже знищило більше половини цієї унікальної і крихкої екосистеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вільні й небезпечні: фотограф показав, кого вполював на сафарі

10. Озеро Чад. Колись було гігантським - шостим за величиною в світі. Зараз водойма, розташований на краю пустелі Сахара, є одним з численних великих озер, які можуть незабаром пересохнути. За останні 40 років це джерело води для людей, що живуть в навколишніх його країнах, втратило майже 95% свого початкового обсягу. Надмірне використання вод Чаду місцевим населенням, зміни в сезонності дощів і безконтрольна вирубка лісу є головними причинами того, чому це колись величезне озеро може зникнути з лиця Землі.

Зараз залишки озера Чад виглядають жалюгідно.

Україна є батьківщиною безлічі прекрасних місць, облюбованих туристами. Яскраві міста, стародавні замки, приголомшлива сільська місцевість, різноманітність ландшафтів і привітне ставлення допомагають зробити країну особливою, незалежно від її проблем. Відсутність масового туризму надає Україні чарівність і справжність.

Про це пише CNN і дає список українських міст, які змусять закохатися в Україну.

Зараз ви читаєте новину «10 історичних місць, які зникнуть зі зміною клімату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі