субота, 22 березня 2008 12:15

Учені відкрили новий ген, що захищає від ВІЛ

 Учені відкрили новий ген, що захищає від ВІЛ

ВІЛ заражає, перш за все, клітки імунної системи (Cd4+ Т-лімфоцити, макрофаги і дендритні клітини), а також деякі інші типи клітин. Інфіковані ВІЛ Cd4+ Т-лімфоцити поступово гинуть. За словами медиків, сам по собі вірус не здатний репліцируватися, з тим, щоб надалі використовувати клітини організму для своїх потреб, для того, щоб зробити це, вірусу необхідно декілька генів, у тому числі і ген LHA, що частково відповідає за імунітет.

"У деяких людей присутні різновиди цього гена, здатні змусити сам ВІЛ мутувати. Після цих мутацій вірус втрачає можливість розповсюдження", - говорить Керолін Уїльямсон, один з учасників дослідження.

Вірус, що у свою чергу ослаб, викликає довші процеси інфікування і знижує небезпеку зараження в носіях зміненого гена LHA. Більш того, якщо людина заражена ВІЛ і володіє зміненим геном LHA, то вірогідність передачі ВІЛ іншій людині в цьому випадку практично зводиться нанівець.

Учені відзначають, що з відкриттям даного гена з"являється новий фронт боротьби з СНІДОМ і ВІЛ. Якщо до цих пір переважна більшість досліджень ґрунтувалися на блокуванні самого вірусу, то тепер фахівці говорять, що в організмі людини можна створити такі генні умови, при яких небезпека ВІЛ як такого значно знизиться.

Південноафриканські медики досліджували 21 пацієнтку без мутацій в LHA, які, проте були інфіковані ВІЛ, ослабленим даним геном. Після обстеження з"ясувалося, що в крові у всіх пацієнток була присутня зовсім незначна кількість клітин з вірусом, які були нездатні розмножуватися, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину « Учені відкрили новий ген, що захищає від ВІЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі