субота, 05 квітня 2008 15:54

Шведські археологи знайшли монети вікінгів

Скарб, що складається за попередніми підрахунками з 450 срібних монет епохи вікінгів, виявили в околицях Стокгольма археологи Шведської національної служби у справах культурної спадщини, повідомляє прес-служба згаданого відомства.

Монети, багато з яких потрапили до Скандинавії з Багдаду та Дамаску, відносяться до 500-840 років нашої ери і були зариті в землю, як припускають археологи, в 850 році нашої ери.

"Знахідка показує, що люди, які жили тут, не були ізольованими", - говорить археолог Карін Бекман-Тур, що стала свідком знахідки.

Дослідник говорить, що виявлений скарб є однією з найбільших знахідок археологів за багато десятиліть. Останній раз подібну знахідку в околицях Стокгольма шведські археологи зробили в 1827 році.

Унікальність нещодавно виявленого скарбу полягає, проте, не тільки в його розмірах, але і в тому, що він складається з великої кількості монет близькосхідного походження. Цікаво, відзначають шведські археологи, що перша шведська монета карбувала приблизно через 150 років після того, як був заритий нещодавно знайдений скарб.

Скарб був виявлений в кінці березня під час робіт, які проводилися поблизу стокгольмського аеропорту Арланда. Метою археологічних розкопок, які проводилися у зв"язку із запланованим будівництвом житлового будинку, було дослідження іншого археологічного об"єкту - поховання залізного століття, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « Шведські археологи знайшли монети вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі