субота, 05 квітня 2008 15:08

Пристрасть до чистоти - ознака шизофренії

 Пристрасть до чистоти - ознака шизофренії

Психологи говорять, що люди, схиблені на чистоті та ідеальному порядку, швидше за все, страждають справжнісінькою фобією.

Чистота і порядок вдома - це, безумовно, ознака хорошої господині, але лише коли це не стає ідеєю фікс. Коли всі банки з приправами на кухні стоять в ряд і за розміром, етикеткою назовні, всі порошинки з холодильника здуті, у кожної речі своє місце, - напевно, це і є справжній порядок. Крім того, люди, які доводять свій будинок до такого стану, наприклад, ніколи не витрачають час на пошук ключів, адже у кожної речі є своє місце. Хоча психологи говорять, що люди, схиблені на чистоті та ідеальному порядку, швидше за все, страждають справжнісінькою фобією.

Можливо, ідеальний порядок в будинку виглядає красиво, але часто його створюють не для власного затишку, а тільки для декоративної краси. Звичайно, педантичність в питаннях чистоти - це необхідна умова для затишку в будинку, але іноді ідеальний порядок може позбавити ваш будинок атмосфери творчості. Необхідно залишати простір для фантазії, щоб будинок не був схожим на музей, де навіть не можна сісти на диван, тому що він вкритий поліетиленом, щоб не запорошився.

Страх перед забрудненістю називається "ріпофобією". Вчені стверджують, що він не завжди виникає в результаті якогось отриманого негативного досвіду, але також через спадковість - генів. Найчастіше це має глибоке коріння, що йде в старовину: деякі люди можуть бути запрограмовані на маніакальну пристрасть до чистоти і постійне знищення мікробів. Проблемою це стає тоді, коли у людини, через уявну чистоту, про яку вона піклується, виникає тривога на цьому фоні.

Китайці вважають, що прибирання - не що інше, як розчищення шляху для позитивної енергії, яка може змінити життя на краще (фен-шуй), головне, не перетворювати пристрасть до чистоти в мету свого життя, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « Пристрасть до чистоти - ознака шизофренії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі