середа, 09 квітня 2008 08:55

Китайські вчені виявили надпотужний BAL-квазар

Космічний телескоп XMM-Newton виявив вкрай рідкісний тип галактики. У Європейському космічному агентстві повідомили, що знайдена галактика випромінює більше рентгенівських променів, ніж будь-яка інша з раніше виявлених. Більше того, галактика навіть перевершує максимально можливу теоретичну межу випромінювання.

Астрономи говорять, що в центрі галактики перебуває квазар - дуже потужний космічний об"єкт, що має колосальну силу світіння, що дозволяє побачити його у видимому спектрі на відстані більше 10 млрд світлових років. Вважається, що в центрі кожного квазара перебуває надмасивна чорна діра, що і виступає свого роду двигуном квазара й галактики, у центрі якої вони перебувають.

Найсильніше рентгенівське випромінювання знайденої галактики частково пояснюється тим, що квазар затягує величезні обсяги речовини усередину себе, а перед тим як ця речовина досягне поверхні квазара або чорної діри, речовина розганяється до швидкості, близької до швидкості світла й починає ставати джерелом рентгенівських променів.

Однак приблизно 10% квазарів - це так звані BAL-квазари, особливість яких полягає в тому, що вони оточені дисками з газу й пилу, що оточують квазар не тільки по екватору, але й по всій його площі, за винятком полярних регіонів. Квазари, що опинилися в такому "коконі", не випромінюють великої кількості рентгенівських променів, тому що вони гасяться прямо на виході із квазара хмарою.

Китайські фахівці Сянг Вонг і Хонган Чжоу з Університету наук і технологій Китаю, виявили нові квазари, які викидають величезні кількості рентгенівських променів саме через полярні регіони, майже нічого не віддаючи іншим регіонам. У підсумку ця кількість енергії не тільки перевершує стандартне для квазарів значення, але й максимально можливе з погляду теорії, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « Китайські вчені виявили надпотужний BAL-квазар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі