четвер, 02 жовтня 2008 10:58

Динозаври пережили два періоди масового вимирання

Перш ніж зайняти лідируюче становище на Землі, динозаври пережили два періоди масового вимирання. Дослідження вчених з Університету Брістоля показали, що перед тим, як гігантські ящери стали активно розмножуватися, мав місце період "виживання". Прес-реліз роботи опублікований в журналі Biology Letters.

Геологічні дані свідчать на користь того, що динозаври почали розселятися по Землі через 30 мільйонів років після своєї появи близько 230 мільйонів років тому. За цей час вони встигли утворити всі звичні життєві форми: крупні хижаки, довгошиї рослиноїдні та інші.

Автори роботи вважають, що ящери змогли поширитися по планеті не завдяки своїй різноманітності, а внаслідок масового вимирання, яке відбулося близько 228 мільйонів років тому. З не до кінця зрозумілих причин в цей період зникли близько 35% всіх існуючих сімейств. Крім динозаврів, дуже сильно скоротилася чисельність організмів, що населяли Землю до них. Таким чином, ящери просто "скористалися моментом" і зайняли екологічні ніші, що звільнилися.

На межі між періодами тріаса і юрського (близько 200 мільйонів років тому) відбулося ще одне масове вимирання, що призвело до зникнення приблизно половини видів, що населяли Землю. Ці події стали ключовими в "кар"єрі" динозаврів.

Один з авторів роботи, Майкл Бентон з Університету Брістоля (Велика Британія), вважає проведене дослідження доказом того, що закони, які керують еволюційними процесами, значно складніші, ніж прийнято вважати, повідомляє Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину « Динозаври пережили два періоди масового вимирання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі