субота, 05 квітня 2008 11:30

Археологи знайшли фекалії перших американців

Північна Америка була населена людьми вже 14300 років тому. Це на тисячу років раніше, ніж думали до цього часу. Такого висновку дійшла група учених з Університету штату Орегон (США) і Копенгагенського університету (Данія), що опублікували свої результати в журналі "Science" 3 квітня.

Нова гіпотеза була висунута на підставі аналізу скам"янілих людських екскрементів, знайдених на місці стоянки первісних людей в одній з печер в Пейслі, штат Орегон. Там же були виявлені і інші сліди присутності людини: вірьовки, звиті з сухожиль тварин і рослинного волокна, звірині шкури і дерев"яні кілочки.

За словами професора Еске Віллерслева, за допомогою радіовуглецевого методу було встановлено, що найбільш давнім виявленим "копролітам", тобто скам"янілим фекаліям, приблизно 14340 років.

Аналіз ДНК знахідок, проведений декількома лабораторіями незалежно один від одного, підтвердив, що екскременти належать людині, і показав наявність в їх ДНК двох основних генетичних гаплогруп, характерних для корінного населення Америки. Це доводить, що люди з"явилися на континенті на тисячу років раніше, ніж було прийнято вважати до цього часу.

Популярна до цього часу теорія, яка базується на аналізі кам"яних знарядь праці культури Кловіс, стверджує, що людина з"явилася в Америці приблизно 13 тисяч років тому. Згідно цій версії, люди прийшли з Сибіру по вузькому перешийку, який поєднував в ті часи Євразію і Північну Америку, в самому кінці льодовикового періоду.

Проте відкриття археологів доводять, що Америка була заселена людьми за декілька сотень років до того, як льодовик став відступати і утворився коридор, по якому змогли б пройти переселенці. Це означає, що перші люди могли з"явитися в Америці зовсім іншим шляхом і, можливо, задовго до початку останнього заледеніння, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « Археологи знайшли фекалії перших американців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі