вівторок, 12 серпня 2008 08:37

Як шлюб впливає на здоров"я людини

 Як шлюб впливає на здоров"я людини

Фахівці Мічиганського університету (Michigan State University) і Техаського університету в Остені (University of Texas at Austin), США, з"ясували, що у людей, які ніколи не перебували у шлюбі, здоров"я набагато краще, ніж у одружених людей. Результати проведеного ними дослідження будуть опубліковані у вересневому випуску журналу Journal of Health and Social Behavior.

Соціологи ще з 70-х років минулого століття підкреслювали, що одруження краще впливає саме на чоловічий організм, ніж на жіночий. Вирішивши перевірити це твердження, американські вчені проаналізували дані дослідницької організації National Health Interview Survey (NHIS) за 1972-2003 роки. Виявилось, що люди, що перебувають у шлюбі, оцінюють своє здоров"я краще, ніж неодружені і незаміжні. Проте з кожним роком цей розрив скорочується, і особливо ця тенденція помітна у чоловіків. Фахівці пояснюють це тим, що вільні представники сильної статі мають більший доступ до соціальних ресурсів.

Результати аналізу відомостей NHIS також показали, що стан здоров"я у тих, хто ніколи не одружувався, покращав у всіх расових і вікових групах: у чоловіків, у жінок, у афроамериканців і у білих. А ось здоров"я овдовілих і розведених американців, а також чоловіків і дружин, які живуть окремо один від одного, в період з 1972 по 2003 рік помітно погіршало порівняно з парами, чиє сімейне життя безхмарне.

До речі, минулого року британські медики встановили, що погані стосунки з партнерами і близькими ведуть до розвитку серцевих захворювань, тоді як від хороших стосунках серце, навпаки, здоровішає. Тобто, хто знаходиться в поганих стосунках зі своїми партнерами і близькими, в 1,34 разу частіше страждають на хвороби серця, різними формами запальної ангіни або болями в грудях, ніж ті, хто вдячний своїм партнерам за полегшення власних проблем.

Крім того, у одружених і заміжніх шанси раптово померти в два рази нижчі, ніж у їх неодружених ровесників. Якщо один з подружжя вмирає, то шанси вдівця або вдови передчасно піти з життя збільшуються на 50%. На тих же 50% зростає ризик ранньої смерті у розведеного подружжя. Заміжні жінки в три рази рідше отримують інфаркт, ніж самотні, але у розведених і вдів ризик інфаркту зростає на 30-40%, повідомляє Вокруг Света

Зараз ви читаєте новину « Як шлюб впливає на здоров"я людини ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі