четвер, 16 серпня 2007 18:52

Зник вид прісноводних дельфінів

  Цього дельфіна 2002 року сфотографували в акваріумі в китайській столиці Пекіні. Він уже помер
Цього дельфіна 2002 року сфотографували в акваріумі в китайській столиці Пекіні. Він уже помер

Річкових дельфінів китайські рибалки називали Богинями Янцзи і вважали священними. Вони були одними з лише чотирьох видів прісноводних дельфінів і належали до найрідкісніших ссавців на Землі. Водилися в китайській річці Янцзи. Промисловий розвиток у країні та вилов риби призвели до того, що тварини вимерли.

— Ми впевнені майже на 100 відсотків, що цей вид зник. В основному через нестачу їжі. Китайці досі використовують методи незаконної риболовлі, наприклад динаміт. Тваринам доводилося конкурувати за їжу з людиною, — каже Авґуст Пфлюґер, голова швейцарської організації, яка в грудні організувала пошук дельфінів. Протягом шести тижнів її представники дослідили половину річки — 3500 км — й не знайшли жодного річкового дельфіна.

Ванґ Дінґ, дослідник інституту гідробіології в місті Ухань, пояснює, що дельфіни вимерли також через те, що на річці збудували кілька великих дамб, які порушили баланс річкової екосистеми. Окрім того по Янцзи стало ходити надто багато суден. Шум двигунів дезорієнтував тварин. Вони майже сліпі, тому їжу в піщаних затоках шукали за звуком. Вібрації двигунів заважали дельфінам знаходити одне одного, щоб разом полювати та розмножуватися. Голодні тварини потрапляли під лопаті кораблів.

— Можливо, один або два дельфіни ще залишилися живими, — каже Авґуст Пфлюґер. — Але у них все одно немає жодного шансу вижити.

За останні 50 років це перший випадок, коли зникають водні ссавці. Річкові дельфіни стали першими, що вимерли через забруднення довкілля.

Зникнення дельфінів — сигнал про поганий стан екосистеми Янцзи. Вона не настільки забруднена, як перевантажена річковим транспортом. Човни заважають нормально існувати й іншим прісноводним. Зараз у Китаї борються за збереження виду морських свинок, кількість яких різко скорочується.

Зараз ви читаєте новину «Зник вид прісноводних дельфінів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі