четвер, 03 травня 2007 18:08

Знайшли планету, схожу на Землю

За межами Сонячної системи вчені побачили планету, яка за своїми основними характеристиками нагадує Землю. Її назвали 581С. Науковці припускають, що на ній може існувати життя.

Планета — у сузір"ї Терезів, за 20 світових років або 193 трильйони кілометрів від Землі. Організувати дослідницьку експедицію неможливо — людського життя не вистачить, аби дістатися до 581С. Якщо ж людина колись ступить на цю планету, то почуватиметься дуже важкою, бо сила гравітації там у 1,6 разу більша. Тому особі вагою 70 кг здаватиметься, що вона має ще щонайменше 40 кг.

— До того ж, щоб вийти за межі Сонячної системи, нинішні ракети повинні розвивати швидкість більше 16 кілометрів на секунду, — додає астрофізик Тіну Війк.

Знайти нову планету вченим вдалося за допомогою телескопа 3,6 м із обсерваторії в Чилі. Її існування підозрювали давно.

581С обертається навколо так званого "червоного карлика" — невеликої зірки. Остання холодніша за Сонце приблизно в 10 тис. разів, однак існує довше. Цикл становить 13 земних днів.

Планета розташована до "карлика" ближче, ніж Земля до Сонця. Тому температури на обох майже однакові. Це наштовхує на думку про існування води і, відповідно, життя.

— Ми підрахували, що середня температура на 581С — від нуля до 40 градусів тепла за Цельсієм, — розповідає вчений Стефан Удрі з Женевської обсерваторії. — Вода там може були у рідкому стані, а за розмірами 581С схожа на Землю.

Фахівці створили модель планети й припускають, що вона  вкрита або океанами, або горами. Науковці хочуть запустити в космос кілька потужних телескопів, через які спробують зафіксувати якісь ознаки життя на 581С. Зокрема в атмосфері планети шукатимуть метан і хлорофіл — ключову речовину в процесі фотосинтезу. Планують створити 42-метровий телескоп. Тоді 581С можна буде краще роздивитися.

За останні 12 років учені відкрили 227 планет за межами Сонячної системи. Усі вони — як Юпітер, а то й більші. Розташовані надто близько або дуже далеко до зірки, навколо якої обертаються, тому життя на цих планетах немає. Вони вкриті льодом чи практично розжарені.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли планету, схожу на Землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі