четвер, 26 квітня 2007 17:20

Зацвіла долина нарцисів на Закарпатті

Урочище Кіреші — неподалік міста Хуст на Закарпатті. Воно займає 257 га. Там росте щонайменше 400 видів рослин. Однак найбільше — нарцисів. Тому місцевість називають Долиною нарцисів. Квіти вже почали розпускатися. Пік цвітіння припаде на середину травня.

За легендою, саме в заплаві річки Хустець грецький бог Нарцис побачив своє відображення у воді. Закохався й помер на березі від туги. Так на Закарпатті з"явилася квітка. Щоправда, бога тут часом називають Штефаном.

Нарцис вузьколистий — рідкісна рослина, занесена до Червоної книги України. Цих квітів існує приблизно 60 видів. Декоративних сортів — 30 тис. Усі вони отруйні.

Новий спосіб вирощування нарцисів — у мушлях — вигадали голландці. Так робить 60-річний агроном Яапу Леєнену. Чоловік каже, що для "ґрунту" бере невеликі мушлі з Північного моря. Миє та сушить їх. Фермер радить насипати шар товщиною 5 см. Туди й висаджувати квіти. Ділянки робити невеликі, приблизно 2х2 м. Так за ними зручно доглядати: контролювати температуру ґрунту, рівень води та кількість поживних речовин.

Леєнен запевняє, що посаджені в мушлях нарциси краще захищені від грибків та хвороб. Цибулини ростуть здоровими. Агроном здає їх на фармакологічні підприємства. Із нарцисів роблять заспокійливе. Квіти використовують при виготовленні препаратів проти хвороби Альцґеймера.

Нарциси переважно висаджують під час озеленення. Щороку з"являється щонайменше 200 нових сортів. Голландські квіткарі планують схрестити нарциси з ірисами.

Зараз ви читаєте новину «Зацвіла долина нарцисів на Закарпатті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі