пʼятниця, 17 лютого 2006 13:13

Взимку птахи шукають собі пари

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Геннадій Фесенко вивчає птахів усе життя
Геннадій Фесенко вивчає птахів усе життя

З науковим співробітником Інституту зоології імені Шмальгаузена Геннадієм Фесенком, 51 рік, ми зустрілися в один із холодних днів. Уже котрий день стояли морози під 20, а саме те, про що розповів орнітолог, дуже мене здивувало. Виявляється, в Україну на зиму з далеких країв прилітає чимало птахів.

— Кажуть, скоро потеплішає, — сказав Фесенко, на ходу скидаючи пухове пальто. — Для птахів сильні морози — це біда. Вони витрачають величезну кількість енергії, а отже, треба знов і знов шукати їжу, щоб не замерзнути.

А чому вони взагалі до нас прилітають? У нас же не Африка — он як холодно!

— Знаєте, як не дивно, але для деяких з них вирій — це Україна. Багато наших птахів — тих, хто гніздиться і виводить потомство тут, — на зиму відлітають до тепліших країв, бо взимку не можуть знайти звичної їжі. Ті, хто живиться комахами — ластівки, наприклад. Але ще ж є й ті, що нікуди не відлітають — воронові, голубоподібні, інші.

Кого більше: наших, які відлітають на південь, чи тих, хто до нас прилітає зимувати?

— Звісно, наших, — не роздумуючи, відповідає Геннадій Васильович. — Уявіть собі: на території України гніздиться близько 270 видів птахів, 135 із них зимує тут. А до нас прилітає на зиму близько двадцяти видів. Наприклад, родич наших хижих птахів — зимняк. Він гніздиться в тундровій зоні, а зимує в нас, тримається на полях, біля скирт соломи, там знаходить їжу — мишоподібних гризунів, які зимою не сплять.

Цього року зимують в Азово-Чорноморському регіоні, а наступного — в Англії

А як можна дізнатися, звідки саме ті чи інші прибульці?

— Орнітологи ведуть візуальні спостереження, кільцюють пташенят.

Що, і граків кільцюють? Кажуть, взимку вони до нас прилітають аж із Сибіру!

— Це правда, прилітають. І їх кільцюють. Я сам, як був молодшим, по деревах лазив, граченят кільцював, — усміхається Фесенко. — А хто звідки? Зимняк, пуночка, лапландський подорожник, чечітки, дрібні горобині — із півночі європейської частини Росії. Інші — зі сходу: білолоба гуска, червоновола казарка, — до речі, червонокнижний вид. Вони гніздяться в тундровій зоні Західного Сибіру. Є також гості зі Скандинавії, переважно водоплавні, і серед них найрідкісніший вид гусей на Землі — мала гуска. Водоплавні птахи в нас дуже широко представлені, бо є придатні для зимівлі умови на узбережжях обох морів і на берегах дніпровських водосховищ. У м"які зими білолобих гусей у нас на півдні скупчується понад 100 тисяч, уявляєте? — захоплено говорить Геннадій Васильович. — Ще прилітає гарна пташка омелюх, влітку їх в Україні нема.

А ще ви могли б запитати мене про таку цікаву групу? Вони належать до гніздових, але на території України гніздяться тільки в горах. Це беркут і сапсан. Так-от: узимку їх можна побачити у будь-якому з регіонів України. Правда, це нелегко, бо обидва види занесені до Червоної книги України. Ось недавно мій колега на лівому березі під Києвом бачив сапсана. Каже, кілька днів там тримався, — мабуть, полював?

А що взагалі в пташиному житті взимку відбувається? Що вони роблять, коли не шукають їжі?

— О, в них дуже активне життя в цей час. Вони утворюють шлюбні пари — гуси, качки?

У таку холоднечу? Замість того, щоб думати про хліб насущний?

— Так. Вони мають завчасно готуватися до серйозних відносин, бо гніздовий період накладає на птаха відповідальність: він мусить продовжити свій рід. Правда, у різних видів свої закони. Гуси або лебеді утворюють дуже стабільні пари, вони змінюють партнера хіба що коли попередній загинув. А от качки? У них дивні шлюбні стосунки, особливо в самців. Вони можуть щозими змінювати місце, причому різко — скажімо, цього року зимують в Азово-Чорноморському регіоні, а наступного — в Англії. Зимує селезень з однією качкою, а гніздиться і потомство виводить з іншою. Наступної зими знаходить третю. От такі взаємини?

Птахам ксенофобія не властива

Чи бувають роки, коли птахи, які зазвичай зимують в Україні, не з"являються у нас?

— Так. Лапландський подорожник або пуночка можуть прилітати не щороку. Якщо м"яка зима і є корм ближче до місць гніздування, вони залишаються там. Це так звані інвазійні птахи — тобто ті, що з"являються нерегулярно.

А як у них складаються стосунки з місцевими птахами? Адже їх багато, і вони тут удома?

— По суті, немає якихось стосунків. Усі гуртуються у свої скупчення, або одновидові, або багатовидові, і тримаються біля місць, де є їжа. Ви знаєте, навіть наші птахи, які зимують удома, змінюють тип живлення і стають невибагливими. Така еластичність у живленні дає можливість пережити зиму і бути толерантними одне до одного. Конкуренція? Тільки не взимку. Серйозна боротьба за першість починається в межах виду тоді, коли йдеться про відтворення роду, тобто в гніздовий період. Це вже дуже серйозно.

То виходить, птахам ксенофобія не властива?

— Виходить, ні?

Зараз ви читаєте новину «Взимку птахи шукають собі пари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі