четвер, 07 лютого 2008 15:41

Вперше українець отримав премію Галілео Галілея

  Останні 20 років Олег Ангельський досліджує поле оптичного випромінювання
Останні 20 років Олег Ангельський досліджує поле оптичного випромінювання

Професор Олег Ангельський, 50 років, доктор фізико-математичних наук, став першим українцем, удостоєним Міжнародної премії Галілео Галілея в галузі оптики за 2007 рік.

— Мені ще належить певна грошова сума винагороди. Яка саме — довідаюся на врученні. У листі лише написали, що "готівка додається", — сміється науковець.

Про нагороду від Міжнародної комісії з оптики йому повідомили електронною поштою. У липні в австралійському Сіднеї пройде міжнародний конгрес, де Ангельський отримає срібну медаль із зображенням Галілео Галілея. Поїздку оплатить комісія.

Останні 20 років Олег Ангельський досліджує поле оптичного випромінювання.

— Із групою науковців ми розробили портативний прилад для виміру шорсткості поверхні зі швидкістю 10 ангстрем за секунду. Це рекордний час. А сам ангстрем дорівнює 10–10 метра, — пояснює вчений. — Це дозволяє надзвичайно точно контролювати якість обробки оптичних поверхонь. Скажімо, можна буде виготовляти високоякісні циліндро-поршневі групи у виробництві моторів. Розробку плануємо продавати за кордон приблизно по 3 тисячі доларів. Нею вже зацікавилися на київському заводі "Арсенал".

Олег Ангельський у 33 роки захистив докторську дисертацію, 1991-го став професором. Нині очолює кафедру кореляційної оптики й інженерно-технічний факультет Чернівецького університету ім. Ю. Федьковича. Написав понад 250 наукових праць. Володіє англійською мовою.

— Чотири монографії видав у Сполучених Штатах їхнім коштом, — розповідає Олег В"ячеславович. — Раз на два роки організовую в університеті міжнародні конференції. Приїжджають провідні вчені з України, Польщі, Франції, Росії, Японії, США, Австралії. Сам тричі на рік їду в закордонні наукові відрядження.

Олег Ангельський уже 26 років одружений зі Світланою Іванівною. Донька Алла, 25 років, і 20-річний син Павло навчаються в університеті ім. Ю.Федьковича.

Премію Галілео Галілея Міжнародна комісія з оптики присуджує з 1993 року.

Зараз ви читаєте новину «Вперше українець отримав премію Галілео Галілея». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі