четвер, 29 травня 2008 19:52

Вінничани навчилися штучно запліднювати бджіл

Автор: фото: Олександр ГАЛІЗА
  Юрій Храновський працює з пристроєм для штучного запліднення бджоломаток
Юрій Храновський працює з пристроєм для штучного запліднення бджоломаток

Юрій Храновський, Сергій Черненко та Степан Сімонник працюють у лабораторії акушерства, гінекології та штучного запліднення в Тульчинському технікумі ветеринарної медицини. Вони розробили пристрій для запліднення бджоломаток. Нещодавно представили його на спеціалізованій виставці.

— За допомогою нашого пристрою можна виводити нові породи бджіл, брати сперму і покращувати породу — розповідає завлабораторії 44-річний Сергій Черненко. — Ми його змайстрували, а потім перевірили на пасіці одного з викладачів технікуму і маємо задовільні результати.

— Таких пристроїв раніше взагалі не було. У природі запліднення відбувається природно: бджоломатка підіймається на певну висоту, за нею летять трутні-плідники. Там і спаровуються. У нас же принцип зовсім інший, — пояснює 34-річний Степан Сімонник.

Для штучного запліднення беруть бджіл вагою не менше 180–185 мг. Готують апарат і мікроскоп. 44-річний Юрій Храновський показує шприц-катетер із мікрокапілярним пристроєм, камеру для анестезії бджоломатки, балончик із вуглекислим газом і пристрій, який розсуває матку.

У маткотримач бджола вводиться головою донизу. Одночасно подається вуглекислий газ — суміш 90% еталону і 10% двоокису вуглецю. Під його дією бджола засинає. Оператор мікрогвинтами роздвоює матку і за допомогою шприца і мікропіпетки вводить сперму, зібрану від 10–15 трутнів.

Наступне запліднення проводиться за 36–48 год.

Пристрій дає змогу підвищити заплідненість бджоломаток на 8–12%. Коштує він близько 1000 грн. Розробники запатентували винахід, але в серійному виробництві його поки що немає. Кажуть, такі можна застосовувати на великих пасіках, на пунктах штучного запліднення тварин.

Зараз ви читаєте новину «Вінничани навчилися штучно запліднювати бджіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі