четвер, 15 березня 2007 18:32

Від виверження Везувію загинуть 300 тисяч людей

Американські вчені розробили тривимірні схеми наступного виверження вулкану Везувій в Італії. Науковці стверджують: якщо влада країни вчасно не евакуює жителів найближчих міст і селищ, число жертв сягне 300 тис.

За даними фахівців, велике виверження Везувію відбувається кожні дві тисячі років. У проміжках між ними бувають 30 менших. Востаннє він "прокидався" 1944-го. Наступний раз може бути вже протягом цього року, впевнений Майкл Шерідан із університету Буффало в Нью-Йорку.

Вулкан є найактивнішим на території Італії. Складається з власне Везувію і гори Сомма, яка здіймається на 1130 м й оперізує його. Вулкан вищий за неї на 150 м і ніби перебуває усередині великої кам"яної огорожі.

Територію довкола — в радіусі 7 км — називають "червоною зоною". Там розташовані 18 населених пунктів, де проживає до півмільйона жителів. У разі виверження саме їм загрожує найбільша небезпека.

На тривимірному проекті вчені побачили, що гора Сомма на певний час затримає потоки лави. Це дозволить врятувати до 200 тисяч людей, якщо про виверження не буде відомо завчасно. Дослідники відзначають, що температура магми на виході з кратера Везувію може сягати 950°С. На околицях "червоної зони" — у межах 200°С.

Донедавна вважалося, що найвідоміше виверження Везувію відбулося у 79 року нашої ери. Тоді потоки лави, змішані з гірською породою, стерли з поверхні землі міста Помпеї і Геркуланум. Загинуло понад 16 тис. людей. Однак нещодавно вчені знайшли докази, що приблизно 3780 років тому відбулося удвічі потужніше виверження в історії вулкану. Внаслідок цього 25-кілометрова зона навколо перетворилася на пустелю. Стовп лави сягав 30 км заввишки.

У доісторичному поселенні Нола, за 15 км від вулкану, археологи знайшли скелети собак і дев"яти вагітних кіз. А за селом на глибині метра відкопали останки чоловіка та жінки. Знайдено було також багато відбитків ніг уз попелі. Це свідчить про те, що багато жителів таки врятувалися, кажуть науковці.

Зараз ви читаєте новину «Від виверження Везувію загинуть 300 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі