четвер, 24 травня 2007 17:27

Від спеки може загинути врожай на Херсонщині

— У понеділок у Києві був побитий рекорд. До 14.00 температура сягнула 31 градуса тепла за Цельсієм. Подібне було 21 травня 70 років тому, але тоді стовпчики термометрів показали лише плюс 29,7 градуса, — розповідає Людмила Савченко, начальник відділу прогнозів Гідрометцентру.

Там повідомляють, що похолодання буде не скоро. Спека протримається до початку червня. Яким буде літо загалом, прогнозувати важко, кажуть синоптики.

Керівник центру Микола Кульбіда додає, що 3–4 червня температура на кілька градусів знизиться. У суботу та неділю подекуди пройдуть грозові дощі.

Найсерйознішим наслідком спеки може стати засуха.

— В Одеській області вже 15 відсотків урожаю вважають загиблим. Виходячи з прогнозів, може загинути 90–100 відсотків урожаю на Херсонщині — там усе горить, — зітхає експерт Гідрометцентру Тетяна Адаменко.

Західним областям поки що спека не загрожує.

— У нас два дні лили дощі. Більше вже й не треба, але знов хмара стоїть, — каже Ганна Антонюк із села Дерно Ківерцівського району Волині.

Швейцарський експерт Андреас Фішлін говорить, що протягом століття кожне друге літо буде аномальним. У 2003 році через високі температури в Європі загинули тисячі людей.

Найбільше страждають діти й ті, хто має серцево-судинні захворювання. Їм радять вживати не менше 3 л рідини на день. Відмовитися від алкоголю. А замість пива чи квасу пити м"ятний відвар.

Зараз ви читаєте новину «Від спеки може загинути врожай на Херсонщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі