четвер, 15 березня 2007 18:30

Від невідомої хвороби гинуть бджоли в США

— У вулику лишається лише матка, — розповідає 50-річний пасічник Дейв Гакенберґ з американського штату Пенсільванія. — Інші бджоли вилітають і помирають неподалік.

Чоловік каже, що за всі роки роботи на пасіці з таким стикається вперше. Адже бджоли дуже соціальні створіння, які не покидають своїх дітей та матку.

Невідома хвороба вразила пасіки у 22-х штатах. Там загинуло 80% бджіл. Власники вуликів втратили сотні тисяч доларів. Вони не можуть надати бджіл фермерським господарствам для запилення рослин — на цьому бджолярі заробляють найбільше.

— Захворювання також незвичне з точки зору поширення і сили дії, — додає Гакенберґ. — Воно охопило зовсім різні штати. Комахи помирають усі разом.

Нові сім"ї йому обійдуться в $350 тис. Пасічники вже звернулися до науковців із проханням вияснити причину смерті бджіл. Але поки що їм цього не вдалося. Спочатку думали, що комахам не вистачає нектару або у вуликах розвелися кліщі. Однак згодом з"ясувалося, що подібне явище зустрічається не лише в США, а й у деяких європейських країнах, особливо в Іспанії.

Зараз ви читаєте новину «Від невідомої хвороби гинуть бджоли в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі