Ексклюзиви

Від кокаїнової залежності позбавить холера

Наркомани можуть уживати кокаїн чи інші речовини довгий час, бо імунна система не в змозі заблокувати надто малі молекули цих сполук. Через кров вони потрапляють у мозок, що викликає приємне відчуття і згодом залежність.

Американський психолог Том Костен із Байлорського медичного коледжу в Х"юстоні та його дружина Тереза уже десять років працюють над вакциною, що допоможе позбутися кокаїнової залежності.

Аби допомогти організму боротися з клітинами наркотичної речовини, науковці вирішили прив"язати кокаїн до протеїнів холери. Таким чином, імунна система не тільки вироблятиме антитіла до цієї нешкідливої комбінації, а й розпізнаватиме чистий наркотик. Антитіла будуть в"язати молекули кокаїну і перешкоджати його потраплянню в мозок.

Дослідження препарату показують, що людина втрачає потяг до наркотику щонайменше на шість місяців. Навіть коли вона знову його вживає, то не відчуває того кайфу, якого очікує.

— Це дуже слушна ідея, — каже нейролог Девід Іґлман. — Науковці кілька десятиліть б"ються над тим, як примусити клітини мозку працювати, якщо вони вже пропустили наркотичні тіла. Активувати клітини після вживання наркотику дуже складно. Але ця вакцина допомагає.

Навесні 2008 року почнуться широкомасштабні дослідження нового препарату в багатьох інститутах США. Якщо вони матимуть успіх, то вакцину почнуть використовувати при лікуванні наркозалежних пацієнтів.

Зараз ви читаєте новину «Від кокаїнової залежності позбавить холера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути