четвер, 05 червня 2008 16:30

Вагітну змію годували молодими мишами

25 отруйних змій, зелених куфій, народилось у самки в Севастопольському тераріумі. Це найбільше її потомство за останні кілька років.

— Для куфій це нехарактерно. Торік вона народила десять штук. Але більшість ми усипили, бо вони були кволі, — каже власник тераріуму, біолог Олександр Трофімов, 55 років. — Про куфій кажуть: "А чи живі вони взагалі?". Вони живуть на деревах і повзають переважно вночі. Удень просто лежать і в одній позі можуть перебувати по кілька годин. Хто цього не знає, подумає, що змія здохла.

Потомство самка носила біля 9 місяців. Видно було, що розповніла. Її годували молодими мишами, щоб не перевантажувати організм. Довжина народжених змій — 10–15 см. Самки удвічі більші за самців. Коли виростають, самка має довжину 80 см, самець — удвічі коротший. Живуть зелені куфії у південно-східній Азії.

— Куфії народжують або вночі, або під ранок, самі, без людської допомоги, — каже Олександр Григорович. — Цього разу вона народила зранку, нікого на роботі ще не було.

Окрім куфій, Трофімов має ще 30 видів отруйних змій. Загалом сто плазунів. Чоловік купував їх у посередників в Україні. Нині ціни на них коливаються від $100 до $1500. Найдорожча змія в колекції Трофімова — тайпан із Австралії. Він коштує $1000. Його отрута найсильніша у світі.

— Узагалі змій боятися не треба. Якщо це звичайна гадюка, то за 10–15 сантиметрів від людини вона не вкусить, — запевняє Олександр Григорович. — Гадюка боїться людини. Для неї це — великий хижак, і вона тікає. Якщо на гадюку наступити, то вона може вкусити, але тільки за взуття і тільки для самозахисту.

Своїх змій Трофімов до рук бере лише у двох випадках: коли вони хворі й треба зробити укол або коли линяють.

Зараз ви читаєте новину «Вагітну змію годували молодими мишами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі