Ексклюзиви
четвер, 12 квітня 2007 18:49

В Україні лишилося 303 зубри

Вінницькі екологи та лісники подарували львівським колегам двох самок та самця зубрів. Тварин уже доправили в угіддя мисливського господарства "Стир". Усього планують переселити 12 особин цього виду.

— Ми хочемо відновити популяцію. Зубрів майже не лишилося, — каже Тетяна Лотоцька з прес-служби Державного управління охорони навколишнього природного середовища області.

Переважна більшість зубрів Вінниччини мешкає на території Літинського, Калинівського та Хмільницького районів. Два роки тому їх було 125. Стадо розмножилося з шести особин, завезених із Волині 30 років тому.

Водночас волинські екологи та єгері стверджують, що в їхньому регіоні зубри можуть зникнути вже до осені. За останнє десятиліття із 150 їх лишилося 23.

— Ці тварини як вид приречені на вимирання, — каже мисливствознавець Василь Сухопор, 52 роки. — Ще в 1903 році відомий російський зоолог Микола Карцев писав, що дикі бики вироджуються через деградацію генотипу. Так само наші зубри втрачають імунітет через кровозмішання. Бо стадо утворилося від 14 особин.

Тварини почали вимирати після розвалу колгоспів

Їх завезли у Звірівське господарство в 1964 році з білоруської Біловезької пущі. Паслися вони на колгоспних озимих полях. Навесні мігрували до Білорусі, восени поверталися на Волинь. Після розвалу колгоспів традиційні пасовища зникли. Зубри почали стрімко вимирати, бо не зуміли швидко пристосуватися до кормління у лісах. Там їх відганяли олені, яких уп"ятеро більше. Зубрів також відстрілювали браконьєри, переважно під час міграції.

Рятувати тварин заходилися лише у 2004 році, коли їх залишилося кілька десятків. Мисливствознавці кажуть, що потрібно переймати досвід у російських колег. Ті, мовляв, уже два роки експериментують над штучним заплідненням корів спермою зубрів. На це виділили 170 млн рублів (9 млн грн). Тоді як на Волині єгері за 15 років отримали лише 40 тис. грн на заготівлю кормів.

Зараз в Україні зареєстровано 303 зубри. Ще сім років тому їх було понад 600.

Самці зубра живуть окремо від самок

Зубр уважається найбільшим наземним ссавцем та представником диких биків у Європі. Великі самці важать до 850 кг, а деякі до 1200. Зазвичай ці тварини живуть стадами по 20 особин. Однак групуються переважно самки з молодими телятами. Самці живуть окремо. Вони приходять до стада у липні для спарювання.
Малюка самка виношує 8 місяців. Потім ще рік вигодовує молоком. Зрілими зубри стають у чотири роки. Не зважаючи на свою вагу, дикі бики дуже повороткі. Можуть перестрибувати огорожу висотою 2 м.

Зараз ви читаєте новину «В Україні лишилося 303 зубри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути