четвер, 19 червня 2008 17:10

Українці починають експерименти зі стовбуровими клітинами

У кількох українських науково-медичних установах почався перший етап клінічних випробувань із застосуванням стовбурових клітин. За допомогою них відновлюватимуть відмерлі клітини та органи, лікуватимуть серцево-судинні хвороби, омертвіння ділянки кісткової тканини, порушення кровопостачання та цукровий діабет.

За п"ять років у дослідженнях візьмуть участь близько тисячі осіб. Їх в якості експерименту лікуватимуть безкоштовно. Перші результати оприлюднять через рік.

Стовбурові клітини можуть перетворюватися на інші, з яких складаються кров, тканини, м"язи, імунна і нервова системи. Вони відновлюються шляхом поділу. Добувають стовбурові клітини з кісткового мозку, крові, пуповинної крові та плаценти, отримують із верхівок молочних корінних зубів та зубів мудрості.

— Стовбурові клітини є в усіх людських органах. Вони — як "ремонтні бригади", самі скеровуються туди, де є якесь ураження органу, — каже Ганна Єльська, директор Інституту молекулярної біології та генетики.

Нині у світі за допомогою стовбурових клітин лікують понад 70 тяжких хвороб: рак, лейкоз, цукровий діабет, лейкемію, хвороби Альцгеймера та Паркінсона, серцеві недуги. Здебільшого клітини вводять шляхом ін"єкції або застосовують клітинну терапію.

За словами вчених, найбільше стовбурових клітин містить пуповинна кров. Її збирають відразу після народження дитини. Спеціальну голку вставляють у пупкову вену в плаценті. З цієї крові в лабораторії виділяють ту частину, де стовбурових клітин найбільше. Потім додають спеціальну речовину "кріопротектор", яка не дозволяє їм руйнуватися.

Збір пуповинної крові коштує 5900 грн. Зберігання — 800 грн на рік. Її можна брати і при фізичних пологах, і при кесаревому розтині. Кров поміщають у Кріобанк — єдине сховище в Україні, в Інституті клітинної терапії. Там її зберігають у рідкому азоті за температури — 196°С.

Пізніше стовбурові клітини можна використовувати для лікування. Найкраще вони підходять для найближчих родичів.

— Учені довели, що пуповинна кров зберігається вічно. Принаймні за 20 років властивості стовбурових клітин не втрачаються, — каже головний лікар Інституту клітинної терапії Юрій Гладких.

Зараз ви читаєте новину «Українці починають експерименти зі стовбуровими клітинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі