середа, 07 травня 2008 17:19

У Швеції знайшли найстаріше дерево

Найстаріше серед дерев знайшли у Швеції співробітники одного з університетів, коли проводили перепис цих рослин. За деякими оцінками, знайденій ялині майже 10 тис. років. Навколо неї росли ще близько 20, чий вік може перевищувати 8 тис. років.

Раніше вчені вважали, що найстаріші дерева є лише в Північній Америці, й мають 4 тис. років. До Книги рекордів Гіннеса занесена сосна, якій 4768 років. Вона росте в гірському районі Каліфорнії.

Науковці припускають, що новий претендент на світовий рекорд з"явився на світ після льодовикового періоду. Зі слів учених, зовні дерево виглядає досить свіжим. Його вік виявили методом радіовуглецевого аналізу. Рослини поглинають із повітря вуглекислий газ і зберігають у тканинах. Деякі містять радіоактивний ізотоп вуглецю. Період його напіврозпаду — 5730 років. Відповідно, час із моменту смерті рослини можна встановити в лабораторії.

Знахідка здивувала вчених — раніше вважали, що в Скандинавії ялини з"явилися порівняно нещодавно. Тепер фахівці говорять, що вони були одними з перших дерев у цьому регіоні. Є припущення, що 100 століть тому насіння занесли люди в процесі міграції на північ услід за відступом льодовиків. Відкриття дозволяє припустити, що в ті часи на теренах сучасної Швеції було значно тепліше, ніж гадали. Можливо, навіть тепліше, ніж нині.

Зараз ви читаєте новину «У Швеції знайшли найстаріше дерево». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі