Ексклюзиви
четвер, 16 серпня 2007 18:49

У столичному зоопарку страус висидів страусеня

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Біля новонародженого страуса в Київському зоопарку збираються діти. Батько малого висиджував його 40 днів. Кілька годин на день його підміняла самка
Біля новонародженого страуса в Київському зоопарку збираються діти. Батько малого висиджував його 40 днів. Кілька годин на день його підміняла самка

У Київському зоопарку вперше за сім років страус висидів страусеня. Цього тижня малюкові виповнилося три тижні.

— До цього страусів розводили в інкубаторах. А це наше перше маля, яке вилупилося природним шляхом, — каже прес-аташе Київського зоопарку Любов Коротка. — Зараз батьки оберігають малого, не дозволяють відходити далеко від них. Якщо щось не так, то вони починають голосно пищати.

Страусеня зростом до 20 см бігає вольєром. Має пушок та чорні плями на шиї. Увесь вольєр у бур"яні. Неподалік стоять два будиночки. В одному з них страус висиджував потомство. Яйце важило близько 2 кг. Мале вилупилося й було схоже на курку.

— Батько сидів десь 40–42 дні з обіду до ранку наступного дня. Решту кілька годин його заміняла страусиця, — каже Любов Коротка. — Птахи самі чергувалися. Їм ніхто не допомагав і не підказував.

58-річна Неля Чубарова, власниця страусячої ферми "Саванна" в селі Ставки Веселинського району на Миколаївщині, каже, що в природі страуси висиджують потомство саме таким чином. Самець сидить вночі, а самиця — вдень.

Біля вольєра страусів збираються малі діти. Одна дівчинка простягає пачку з морозивом:

— Страус, страус, на морозиво.

— Страус може вбити людину ударом ноги, — застерігає Любов Коротка. — Тому в нас тут висить табличка, щоб люди не наближалися до птаха.

Малий страус уже підріс десь на 10 см і зараз важить близько 2 кг. Щодня виростає на 1 см. За два місяці має бути десь із половину зросту своїх батьків. Вони до 1,5 м заввишки. У зоопарку ще не знають, що робитимуть із малим. Пташеня можуть залишити або продати.

— Страуси дуже цінні — і м"ясом, і шкірою. За кілограм м"яса, наприклад, просять 100 гривень, — каже Неля Чубарова. — Зі шкіри роблять сумки, взуття. Вона дуже якісна.

До України африканських страусів завозять із Бельгії, Португалії, Польщі, Німеччини і зрідка — з Африки. Там здебільшого купують сім"ю — самця та двох самиць. Коштують вони від $4 тис. В Україні ж річного страуса можна купити за 800 євро, місячного — за 180 євро.

Зараз ви читаєте новину «У столичному зоопарку страус висидів страусеня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути