четвер, 03 травня 2007 18:09

У середу освячують поля

Преподобних Саву та Олексія Печерських згадують у понеділок, 7 травня. Вони жили у Києво-Печерській лаврі у XIII столітті. Їхні мощі відкрили 1675 року в Ближніх печерах.

До апостола та євангеліста Марка моляться у вівторок. Він народився в Єрусалимі та був племінником апостола Варнави. Марко був поруч із Христом аж до розп"яття. Згодом заснував церкву в Єгипті та став першим єпископом в Александрії. Проповідуючи, подорожував по Лівії та інших країнах Африки. Відвідав апостола Павла в Римі. За переказами, саме там він написав Євангеліє для язичників, які навернулися в християнство. Потому повернувся до Александрії.

Язичники зненавиділи Марка та вирішили його вбити. На апостола напали під час богослужіння. Схопили, побили та поволокли вулицями й кинули до в"язниці. На ранок Марка повели до суду, однак дорогою той помер.

Свято Преполовинення випадає на середу. Це якраз середина п"ятидесятниці між Пасхою та Трійцею. Цього дня у Христа просять благочестивої води для всіх спраглих. Існує звичай освячувати річки, озера та криниці. Священики також обходять поля, засіяні хлібом, — на добрий врожай.

У неділю в храмах згадують зцілення сліпого. Чоловік від народження нічого не бачив, просив милостиню. Якось його помітив Христос і повернув зір. Сліпий — символ будь-якого грішника. Лише повіривши, можна прозріти, кажуть священики.

Зараз ви читаєте новину «У середу освячують поля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі