четвер, 17 квітня 2008 20:00

Тварин урятує карта рідкісних видів

Автор: фото: REUTERS
  Листохвостий гекон належить до тварин, які живуть на острові Мадагаскар. Ящірка під загрозою вимирання через масову нелегальну торгівлю
Листохвостий гекон належить до тварин, які живуть на острові Мадагаскар. Ящірка під загрозою вимирання через масову нелегальну торгівлю

Вісім років група американських вчених із каліфорнійського університету Берклі складала карту рідкісних видів флори й фауни на острові Мадагаскар, що в Індійському океані. 80% видів тамтешніх тварин не трапляються більше ніде в світі.

— Ми жили в палатках під зливами. Харчувалися рисом і бобами. Прочісували кожний квадратний кілометр і збирали інформацію про усі живі створіння, — розповідає науковець Клер Кремен.

Американські вчені зібрали дані про 2300 видів звірів, комах, метеликів, птахів і рослин. Комп"ютерники заносили інформацію в програму, яка опрацьовувала і наносила її на карту. Вона допоможе екологам розробити план збереження природи острова. Мадагаскарський досвід зможуть використовувати учені по всьому світу.

— Мадагаскар — одна з найбідніших країн світу. Попри нестачу продовольчих товарів, уряд робить усе можливе, щоб зберегти природу острова, — каже Елісон Камерон, науковий співробітник із Берклі.

На Мадагаскарі ростуть тисячі видів орхідей, шість видів баобабів, для порівняння — в Африці один. На острові живуть хамелеони різноманітного забарвлення — частина з них народжуються тільки тут. Мадагаскар є батьківщиною лемурів, дзьобогрудих черепах та  кажанів криланів.

Науковці пояснюють унікальність природи острова його географічним розташуванням.

Зараз ви читаєте новину «Тварин урятує карта рідкісних видів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі