четвер, 01 листопада 2007 13:42

Тутанхамон помер на полюванні

Група єгиптологів дійшла висновку, що легендарного фараона Тутанхамона вбили не  наближені до нього вельможі, а пристрасть до полювання.

Про фараона відомо, що він помер у 19-річному віці. Раніше вважалося, що його вбили, аби відібрати владу. Нові дані свідчать, що незадовго до смерті Тутанхамон зламав ногу. До того ж, у нього було зараження крові, що для тих часів не є рідкістю.

Учені вважають, що правитель упав із колісниці під час полювання в пустелі. Останні дослідження виявили, що він не був тендітною дитиною, як вважалося донедавна, а навпаки вів активний спосіб життя. У його могилі знайшли мисливську колісницю, колеса якої були сильно зношені. Серед одягу в усипальниці лежав спеціальний корсет, який завзяті єгипетські мисливці надягали для захисту від ударів.

Є ще один опосередкований доказ того, що Тутанхамон помер на полюванні. У його могилі знайшли гірлянду квітів, серед яких були волошки та ромашки. В Єгипті вони квітнуть лише в березні та квітні. Отже, фараона поховали саме в цей період. Враховуючи 70 днів, які необхідно було витратити на муміфікацію, Тутанхамон мав померти у грудні чи січні — саме в розпал мисливського сезону.

Гробницю Тутанхамона знайшли 1922 року єгиптолог Говард Картер і археолог-любитель лорд Карнарвон. Це була єдина відома на той час гробниця, до якої не пробралися злодії. Усипальниці єгипетських фараонів подекуди обкрадали їхні ж піддані за кілька років після поховання.

Через те, що гробницю Тутанхамона ніхто не чіпав, з"явився міф про "закляття Тутанхамона". Воно начебто вбиває кожного, хто зайде до усипальниці. Існує припущення, що саме через це протягом 10 років померли всі 13 людей, які спускалися туди. Першими пішли з життя саме Картер та Корнарвон.

Зараз ви читаєте новину «Тутанхамон помер на полюванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі