четвер, 15 травня 2008 19:25

Штучні суглоби з сапфіра роблять тільки харківські вчені

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Суглоб із сапфіра прослужить до 25 років — удвічі довше за залізний
Суглоб із сапфіра прослужить до 25 років — удвічі довше за залізний

2006-го Юрій Хрєнніков, 64 роки, старший тренер із фехтування Харківського педуніверситету, майже не ходив. Через біль у тазостегновому суглобі почав кульгати, потім пішов на роботу із ціпком. За деякий час не міг пересуватися без милиць.

— Мені відразу сказали: "Тазостегновий суглоб руйнується, потрібно робити операцію", — згадує Юрій Хрєнніков. — Але я сподівався на внутрішні сили, резерви. Як усякий мужик, я боязкий в тому, що стосується хвороб.

Замінити хворий суглоб штучним — сапфіровим — Хрєннікова вмовив Леонід Литвинов — професор Харківського інституту монокристалів. Він багато років займався вирощуванням штучних сапфірів.

Операція минула успішно, Юрій Хрєнніков повернувся до занять спортом. Проводить тренування, їздить на змагання.

— "Золотий стандарт" сьогоднішніх хірургів — це металеві суглоби, — пояснює професор Володимир Філіппенко з Інституту патології хребта і суглобів ім. Ситенка. — Їх недоліки — поліетиленова прокладка, яка з часом протирається. Продукти зносу накопичуються в навколишніх тканинах, утворюється пухлина, металевий протез на місці прикріплення до кістки розгойдується. Сучасніші керамічні з часом кришаться, а при навантаженнях — наприклад, при стрибках — можуть зламатися.

Сапфіровий суглоб — цілісний. Він не окисляється, не витирається і не кришиться.

— До того ж сапфір майже ідеально підходить нашому організму — не відторгається і не знижує імунітет, — додає Філіппенко.

Вирощують штучний напівкоштовний камінь з особливо чистого оксиду алюмінію, який поміщають у вакуумну камеру з температурою 2100 градусів. За місяць в Інституті монокристалів встигають виростити 10 сапфірів-болванок.

Щороку заміни суглоба в Україні потребують близько п"яти тисяч людей. Операція триває майже 2 год. Наступного дня хворий може вставати, а за три місяці — бігати й стрибати. Сапфірові суглоби прослужать 20–25 років — удвічі довше, ніж залізні. Коштує сапфіровий суглоб 5 тис. грн.

Професор Філіппенко розповідає: крім України, розробку сапфірової технології проводили у США та Японії. Але через дорожнечу від неї відмовилися.

— Наші суглоби дешеві за рахунок того, що в наших інженерів зарплатня всього 1200 гривень, а в них — 12 тисяч доларів. Технік у нас отримує тисячу гривень, а у них — 5 тисяч доларів, — пояснює Володимир Філіппенко. — Наші установку зробили на заводі. А створення такої ж на західному підприємстві коштуватиме 100 мільйонів доларів.

Зараз ви читаєте новину «Штучні суглоби з сапфіра роблять тільки харківські вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі