четвер, 29 березня 2007 19:25

Сторож зоопарку вигодував полярне ведмежа

Автор: фото: REUTERS/Arnd Wiegmann
  Працівник Берлінського зоопарку Томас Дорфляйн грається зі своїм вихованцем, полярним ведмежам Кнутом, у вольєрі
Працівник Берлінського зоопарку Томас Дорфляйн грається зі своїм вихованцем, полярним ведмежам Кнутом, у вольєрі

Тримісячне біле ведмежатко Кнут із Берлінського зоопарку вперше з"явилося на публіці у відкритому вольєрі минулої суботи. Подивитися на нього зібралися декілька сотень глядачів. Здебільшого прийшли діти. До того вони бачили лише фотографії тварини, яку в німецьких газетах називають "Гарненький Кнут".

Сьогодні ведмежа — найпопулярніша істота в Німеччині. Його мати Тоска відмовилася від двох своїх малят одразу після їхньої появи на світ торік у грудні. Одне дитинча померло, а друге "всиновив" сторож зоопарку Томас Дорфляйн.

Кнут був повністю безпомічний. Працівник поїв тварину з пляшечки чотири рази на день та купав. Тепер ведмежа не відходить від Томаса ні на крок.

Це обурює місцевих активістів з організації захисту прав тварин. Вони запевняють, що краще вбити маленьку тварину, аніж зробити її настільки залежною від волі іншої істоти. А для білих ведмедів узагалі нехарактерне харчування з рук людини.

— Якщо мати відмовилася від потомства, зоопарк не мусить сперечатися з її інстинктами. Це — лицемірство. У дикій природі він помер би, — каже член товариства Френк Альбрехт.

Водночас численні прихильники Кнута критикують захисників тварин. На німецькому телебаченні почали показувати відеоролики про ведмежа. В Інтернеті розробили кілька сайтів, де розповідають про його життя. Зоопарк почав випускати іграшки "Гарненький Кнут".

Зараз ведмежа цілком здорове. Зважаючи на критику, його "батько" обіцяє, що тварина стане самостійною. А усипляти Кнута точно не будуть, запевняє дирекція закладу.

Міністр Німеччини з питань екології Зіґмар Габріель запропонував зробити Кнута символом Європи у боротьбі проти змін клімату.

Полярних ведмедів лишилося всього 20–25 тис. Ще на початку століття їх було 100 тис. Тварини гинуть через глобальне потепління та танення льодовиків. Це ведмежа ще раз нагадало, що проблему треба вирішувати, сказав міністр.

Зараз ви читаєте новину «Сторож зоопарку вигодував полярне ведмежа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі