Що варто знати про блискавки

Під час зливи позаминулого тижня в Києві та Криму блискавка травмувала 18 людей. Двоє з них померли. Доктор фізико-математичних наук Михайло Курик, 65 років, розповідає, як уникнути ураження:

— Найперше, що треба — сховатися. Але не під висотні будинки, бо на них зазвичай є громовідвід, який може відбити розряд у землю. Треба знаходитися подалі від мобільних і телевізійних вишок. Якщо блискавка застала на природі, не треба ховатися під високі дерева. Краще в маленьке затишне місце, де було б сухе повітря, у палатку, наприклад. Але вона має бути подалі від води і дерев. Вологе повітря притягує електричні розряди. У квартирі потрібно зачинити вікна, щоб не було протягів, вимкнути телевізор та мобільний телефон.

Найнебезпечнішою є кульова блискавка. Вона може проходити через металеві екрани, зачинені вікна та двері, не руйнуючи їх або проплавляючи в них отвори.

— Якщо влітає в кімнату, то все це відбувається з таким грохотом і світлом, що людина перебуває в шоці, навіть не зрозуміє, що сталося. Це миттєве явище, — каже Михайло Курик. — Не можна тікати від блискавки, бо вона полетить за людиною і спалить її. Вона спалює все на своєму шляху.

Остерігатися слід також грому — вибухової хвилі після блискавки. Її сила настільки потужна, що може поламати людині кістки чи вивихнути їх.

Китайці навчилися керувати розрядами

Блискавка — це електричний іскровий розряд, який вимірюється мільйонами вольт. Середня її довжина — 2,5 км, деякі сягають 20. Коли й куди спрямовується стільки енергії, передбачити складно. Але з допомогою спеціальних метеорологічних ракет можна спрямовувати розряд блискавки в потрібне місце. Такі досліди провели в східній китайській провінції Шаньдун спеціалісти з Академії наук КНР та Китайської академії метеорологічних наук.
— Провінцію Шаньдун для експериментів обрали тому, що тропічні циклони, які там часто бувають, сприяють грозам, — каже учасник проекту Чжан Іцзюнь. — Із нашими метеорологічними радарами ми зможемо скеровувати блискавки туди, куди потрібно.

Зараз ви читаєте новину «Що варто знати про блискавки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі