четвер, 06 грудня 2007 18:41

Шимпанзе мають кращу за людську пам"ять

Шимпанзе мають надзвичайну фотографічну пам"ять, котра набагато перевищує людську. Таких висновків дійшли вчені з японського університету в Кіото.

В експерименті брали участь троє молодих шимпанзе, їхні матері та студенти. Спочатку тваринам і людям показали на екрані цифри від одного до дев"яти. Потім вони зникли. Мавпи змогли майже точно відтворити їх розташування. Молоді шимпанзе впоралися краще, ніж їхні матері, і, як засвідчили подальші тести, вдвічі краще, ніж люди.

Студенти могли відтворити в середньому від трьох до п"яти символів, на запам"ятовування яких мали обмежений час. Коли цифри з"являлися і зникали дуже швидко, не встигали запам"ятати жодної. Натомість для шимпанзе швидкість не мала значення.

Це дало підставу вченим говорити про те, що мавпи мають фотографічну пам"ять. Вони здатні охопити весь запропонований їм масив одним поглядом. Таке вміння інколи демонструють маленькі діти. Однак із віком це у них виходить все гірше.

— Ніхто не міг і подумати, що молоді шимпанзе віком до п"яти років перевершать найкращих студентів, — дивується доктор Цецуро Матсусава, яка керувала експериментом.

Донедавна вважалося, що шимпанзе не можуть зрівнятися з людьми у вмінні запам"ятовувати та іншими розумовими здібностями.

— Ми пов"язуємо це з тим, що дорослі люди бачать на екрані окремі цифри і намагаються їх запам"ятати. Цим членуванням вони ускладнюють завдання. Натомість мавпи та діти бачать не розрізнені цифри, а цілісну картинку. Її, звісно, відтворити легше, — продовжує доктор Матсусава. — Шимпанзе — наші найближчі родичі. Вони є унікальним джерелом для розуміння того, як розвивалася людина.

Зараз ви читаєте новину «Шимпанзе мають кращу за людську пам"ять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі