четвер, 05 квітня 2007 18:56

Розкрили секрет скрипок Страдіварі

У травні 2006 року на аукціоні "Крістіз" продали скрипку, яку 300 років тому виготовив італійський майстер Антоніо Страдіварі. За інструмент віддали $3 544 000. Він став найдорожчим у світі.

Подібних скрипок Страдіварі зробив понад тисячу. Ціна кожної — не менш ніж $1 млн. Американські вчені з"ясували, чому інструменти Страдіварі мають якісне звучання і так дорого коштують.

У середині 1400–1800 років у Європі тривав період довших, ніж зазвичай, зим і холодніших літ, кажуть вони. Через це дерева росли повільніше й мали щільнішу структуру. Пік цього періоду припав на 1645–1715 роки. Саме тоді, із 1698-го по 1725-й, Страдіварі створив свої найкращі інструменти.

Про те, що майстер використовував дерева, які виросли в холоднішому середовищі, свідчать кільця структури матеріалу — вони тісніші. А таке дерево краще відбиває звук.

Такого ж висновку дійшли й науковці ще двох університетів США. Мовляв, італійському майстрові пощастило, бо жив він у так званий "короткий льодовий період".

Після смерті Страдіварі вчені кілька разів бралися пояснити секрет його скрипок. Говорили, що інструменти мають високу якість завдяки клеєві, який використовував майстер. Зазначали, що італієць брав дошки старого собору. Припускали, що Антоніо замочував дерево в спеціальному розчині та використовував хімічний препарат для боротьби з черв"яками.

Зараз ви читаєте новину «Розкрили секрет скрипок Страдіварі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі