четвер, 29 травня 2008 19:50

Росіяни запустять на Марс мавп

Росіяни випробовують мавп для польотів на Марс. Тварини з Сочинського інституту приматології проходять курс підготовки для проекту "Марс-500". Спеціалісти кажуть, що макаки мають такий самий поріг чутливості до радіації, що й людина. Тому вважають за доцільніше робити дослідження над мавпами, а не собаками чи іншими тваринами.

Цього тижня американський космічний корабель-робот "Фенікс" вислав перші знімки з Північного полюса Марса. Протягом трьох місяців він досліджуватиме атмосферу, ґрунт і клімат Червоної планети.

— Учасникам справжньої експедиції на Марс доведеться провести у замкненому просторі майже півтора року, а точніше 520 діб, — розповідає керівник російського проекту Віктор Баранов. — 250 діб на дорогу туди, 250 — назад, і ще приблизно місяць для висадки на  планету.

Після двох років ретельних досліджень в інституті відберуть 40 мавп для пробних польотів. Тварин відвезуть у Москву, де вони проведуть у космічних тренажерах 17 місяців. Учені вивчатимуть, як макаки реагують на стан невагомості, ізоляцію та космічну дієту.

Експедицію планують запустити не раніше ніж за 10–15 років.

— Мені шкода тварин, які полетять у космос, — говорить одна з дослідниць інституту Анаїда Шагінян. — Однак цей експеримент потрібен, щоб зберегти життя людей, які пізніше відправляться на Марс.

Перша тварина в космосі загинула за п"ять годин після злету

Першими 1983 року в космос полетіли мавпи Абрек і Бріон. Тварини провели на орбіті п"ять днів. Повернулися здоровими. 1987-го макаки Дрьома і Єроша провели в космосі два тижні. Після повернення Дрьому подарували тодішньому кубинському лідерові Фіделю Кастро. Після цього мавпи літали в космос тричі: 1989, 1992 та 1996 років. Через нестачу фінансування польотів більше не проводили.
Першим живим створінням, яке відправили в космос, став радянський собака Лайка. Тварина загинула за 5 год. після запуску в листопаді 1957 року. 1960-го після доби в космосі з орбіти живими повернулися Бєлка і Стрєлка.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни запустять на Марс мавп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі