четвер, 27 вересня 2007 15:51

Прозорих жаб не доведеться вбивати заради експериментів

Автор: фото: reuters
  Завдяки прозорій шкірі вчені спостерігатимуть за процесами в організмі  жаби, над якою ставитимуть експерименти
Завдяки прозорій шкірі вчені спостерігатимуть за процесами в організмі жаби, над якою ставитимуть експерименти

Команда дослідників на чолі з професором Масаюкі Суміда з японського університету Хіросіми створила в лабораторних умовах вид жаб, чиї внутрішні органи можна побачити через шкіру. Вона прозора й тоненька, має ледве помітний зеленуватий відтінок.

Дослідники кажуть, що такі жаби допоможуть у пошуках ліків від важких захворювань. Завдяки прозорій шкірі можна буде спостерігати за процесами в організмі експериментальної жаби, не розтинаючи її. Таким чином учені зможуть дослідити весь процес розвитку хвороби. До того ж, їм не доведеться вбивати піддослідну тварину. А це обов"язково сподобається захисникам дикої природи.

Новий вид отримали завдяки схрещенню двох представників роду японських коричневих жаб. У цих двох особин була легка мутація, через яку шкіра була дуже світлою. Схрещуючи їхніх нащадків, ученим вдалося вивести жабу, яка залишається прозорою все життя — у будь-яку пору року та незалежно від місця проживання.

Більшість прозорих тварин живе під водою. Науці сьогодні невідомий жоден вид чотирилапої прозорої тварини.

Зараз ви читаєте новину «Прозорих жаб не доведеться вбивати заради експериментів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі