четвер, 13 вересня 2007 16:56

Помер найрозумніший у світі папуга

Сірий північноафриканський папуга Алекс був одним із найвідоміших птахів у світі. Його називали найрозумнішим: знав більше сотні англійських слів, умів рахувати й розрізняти кольори та форму предметів. Про нього неодноразово знімали телепередачі, писали в газетах і показували в новинах. Минулого тижня Алекс помер.

Папуга належав спеціалістці з порівняльної психології, американці Ірені Пепперберґ, яка вивчає поведінку тварин у порівнянні з психологією людини. Вона купила Алекса 31 рік тому в звичайному зоомагазині. Протягом усіх цих років психолог займалася навчанням папуги. Стежила за його розвитком і описувала все це в наукових статтях.

Успіхи Алекса дивували науковців. Він міг розділяти слова на категорії та складати в словосполучення. До нього птахи, що вміли говорити, лише автоматично наслідували почуте від людей. Вони не виконували ніяких логічних операцій.

Минулого четверга доктор Пепперберґ працювала з папугою над складними словами. Увечері жінка посадила його у клітку. Птах сказав, що любить її, побажав доброї ночі. Наступного ранку Ірені знайшла Алекса мертвим.

Зараз ви читаєте новину «Помер найрозумніший у світі папуга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі