четвер, 30 серпня 2007 18:39

Полярні кити живуть понад сто років

Команда ескімосів-китобоїв виловила біля берегів Аляски великого полярного кита. Коли почали обробляти його 50-тонну тушу, знайшли в лопатці старий розривний гарпун. Такий використовували наприкінці ХІХ ст. Це означає, що китові приблизно 130 років й одного разу на нього вже полювали.

— Рана спричиняла біль тварині. Однак життєво важливі органи не були ушкоджені, — каже американський експерт Джон Боксстоун із Музею китового полювання.

Знахідка підтвердила гіпотезу біологів про те, що полярні кити живуть понад сто років. Проте досі не було можливості обстежити ссавця такого віку.

Учені вважають, що кити живуть так довго, тому що плавають у холодній воді. За таких умов усі життєві процеси проходять дуже повільно. А це — умова довголіття в будь-якому живому організмі.

Зараз у світі залишилося близько 7500 полярних китів. Довжина їхнього тіла сягає 21 м. При цьому самці зазвичай менші за самок. Розмножуються кити доволі рідко. Самки народжують раз на сім років. Вагітність триває більш як рік.

Зараз ви читаєте новину «Полярні кити живуть понад сто років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі