четвер, 06 вересня 2007 18:18

Першу фреску Боттічеллі знайшли в Угорщині

  Живописні засоби знаменитої картини ”Народження Венери” Боттічеллі випробував в угорському Естергомі
Живописні засоби знаменитої картини ”Народження Венери” Боттічеллі випробував в угорському Естергомі

На початку літа група угорських мистецтвознавців зробила відкриття. Виявилося, що серед настінних розписів архієпископського палацу в середньовічній столиці Угорщини Естергомі, є робота відомого італійського художника Сандро Боттічеллі.

— Не те, щоби ми лише зараз їх знайшли, — пояснює знахідку Бела Ховарт, директор музею "Естергомський замок". — Реставраційні роботи тут тривають із 2000 року. Ми застосовуємо найновіші методики. Працює група авторитетних істориків, які лише зараз можуть із впевненістю сказати, що до фресок приклав руку геніальний Боттічеллі.

2000 року археологи натрапили на чотири фрески на стіні однієї зали палацу. На них зображено чотири чесноти — мужність, благочестя, сміливість та справедливість.

Авторство фресок визначити одразу не змогли. Однак мистецтвознавці визначили, що техніка та стиль малюнка вказує на одну з італійських ренесансних шкіл живопису. Більш за  те, лінії та параметри фігури благочестя на фресках були схожі на ті, що Сандро Боттічеллі пізніше використає в знаменитій картині "Народження Венери". А сама постать була майже ідентична намальованій Боттічеллі 1470 року "Алегорії Сили".

Історики почали шукати докази авторства Боттічеллі. Виявилося, що фрески були створені в 1465–66 роках. У цей час в Естергомі, що за 50 км від Будапешта, знаходилася резиденція глави католицької церкви Угорщини Яноша Вітеца. Він замовив власникові флорентійської художньої майстерні Фра Філіппо Ліппі прикрасити свій замок і каплиці.

Використовуючи особливу, дуже обережну методику, мистецтвознавці змогли зчистити пізніші нашарування й побачити особистий підпис Ліппі. У його майстерні в час створення фресок працював молодий Боттічеллі. Це дало підставу історикам говорити, що фігура благочестя розміром чотири на п"ять метрів на стіні архієпископського палацу може бути найраннішою з відомих картин Боттічеллі.

Боттічеллі народився 1445 року в Флоренції. Помер 1510-го. На найвідоміших його картинах — мадонни й сюжети з античних міфів. Він розписував Сікстинську капелу в Римі й довгий час був родинним портретистом впливової флорентійської родини Медічі.

Зараз ви читаєте новину «Першу фреску Боттічеллі знайшли в Угорщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі