середа, 07 травня 2008 17:17

Одомашнені верблюди мають лагідний характер

У Київському зоопарку днями народилося верблюжа. Це третій приплід двогорбих у столиці. Батьки новонародженого — одомашнені верблюди, так звані бактріани. Вільних верблюдів хабтагаїв залишилось у природі мало. Зустріти їх подекуди можна в Монголії.

Хабтагай у бігові на коротку дистанцію поступається домашньому коню, але в марафоні на виснаження він — переможець. Піймати його важко, тому в зоопарках хабтагаї — рідкість. Бактріани огрядніші й не такі рухливі. Мають великі горби, круглі відбитки сліду, інший колір шкіри й відрізняються лагіднішим характером.

Верблюд може обійтися без водопою 17 днів. Та коли дістається води, то п"є швидко — за раз може спорожнити діжку води. Він здатний витрачати до 30% власної ваги на потреби життєдіяльності, пов"язані з витратами вологи. При цьому кров його не густішає. У горбах бактріана є жир, що "перегорає" в дорозі та перетворюється на воду — зі 100 г жиру утворюється 107 г води.

Якою б не була спека, верблюд не пітніє. Пояснюють це особливостями шерсті тварини та вмінням без потреби не розкривати рота — щоб не випаровувати вологу. Навіть у надто спекотний день верблюд дихає 16 разів на хвилину. Слабке місце цих тварин — непристосованість до високої вологості. Вона загрожує їм хворобами легенів.

Досить поширена думка, ніби верблюди плюються, не відповідає дійсності. Вони можуть хіба що фиркнути, якщо рот переповнений їжею.

Зараз ви читаєте новину «Одомашнені верблюди мають лагідний характер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі