четвер, 06 вересня 2007 18:18

Народжені влітку частіше стають короткозорими

Група ізраїльських медиків під керівництвом старшого офтальмолога ізраїльських збройних сил Йоссі Мандела встановила, що від місяця народження дитини залежать проблеми з зором, які починаються у неї в дорослому віці.

Спочатку лікарі вивчили дані 3 млн ізраїльтян віком від 16 до 23 років. Виявилося, люди народжені влітку частіше страждають на короткозорість, ніж ті, які народилися в зимові місяці.

Міхаель Бєлкін з Інституту дослідження ока імені Ґолдшлеґера при Тель-Авівському університеті пояснює таку закономірність. Він говорить, що на зір упливає  кількість променів сонячного світла, отриманих дитиною на початку життя. Чим їх більше, тим вірогідніші порушення зору в майбутньому.

Детальніше причини розвитку короткозорості вивчали на курчатах. Їх піддавали тривалому впливові світла. Від цього очні яблука пташенят подовжувалися. Лікарі стверджують, що саме це призводить до короткозорості.

Видовження очних яблук дослідники пояснюють дією гормона мелатоніну. Він виробляється в епіфізі — шишкоподібній залозі внутрішньої секреції, що знаходиться в головному мозку. Її активність залежить від освітленості.

Сам механізм упливу мелатоніну на форму очного яблука поки що залишається невідомим.

Зараз ви читаєте новину «Народжені влітку частіше стають короткозорими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі