четвер, 21 червня 2007 17:35

Найдовшою річкою в світі може стати Амазонка

Бразильські вчені довели, що найдовшою річкою в світі є Амазонка. Вона ж і найповноводніша. Раніше такою вважали Ніл. Він сягає 6695 км, беручи початок із озера Вікторія, що на півдні Африки.

Амазонка, за старими даними, мала 6400 км. Однак дослідники стверджують, що вона довша на 400 км. Учені знайшли її початок на півдні Кордильєрів. До того вважали, що річка витікає на півночі гір.

При цьому науковці виявили дві точки, розташовані поряд. Тепер детально перевіряють кожну та з"ясовують, з якої саме стартує Амазонка. Вони можуть стати початком найпотужнішої гідросистеми світу.

Водночас європейські дослідники не погоджуються з висновками своїх бразильських колег. Запевняють, що знайдені річечки — це притоки, а не початок русла Амазонки.

Дискусія про те, яка річка довша — Ніл чи Амазонка — точиться вже більше 50 років. У середині минулого століття в Єгипті на Нілі спорудили водосховище Насер. Це трохи скоротило головну водну артерію Єгипту. Тоді й виникло припущення про найдовшу річку в Південній Америці, а не в Африці.

Зараз ви читаєте новину «Найдовшою річкою в світі може стати Амазонка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі